The Malaysia Post

Hanya cengkerik di Penjara Kajang ketika Najib memulakan hukuman penjara 12 tahun

Semua sunyi di Penjara Kajang lebih sejam selepas bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak memasuki pintunya kira-kira jam 6.05 petang hari ini.

Ramai penyokong Najib yang hadir di Mahkamah Persekutuan hari ini — di mana Najib gagal dalam rayuan terakhirnya terhadap sabitan bersalah Mahkamah Tinggi dalam kes rasuah SRC International — tidak pernah datang untuk melihat pemimpin mereka digugurkan ketika dia memulakan hukuman penjara 12 tahun.

Ini walaupun sebelum ini bercakap tentang kemungkinan berjaga-jaga menyalakan lilin untuk membantah pemenjaraannya.

Ketika berita ini ditulis, hanya sekumpulan kira-kira 30 petugas media mengintai pintu masuk penjara, diiringi cuaca suram, basah dan bunyi cengkerik.

Difahamkan, sekumpulan kecil kira-kira 20 orang pemerhati telah berkumpul berhampiran pintu masuk tadi untuk menyaksikan detik bersejarah itu sebelum ini, namun mereka diminta beredar oleh anggota polis kira-kira jam 6.30 petang.

Malay Mail turut memerhati sekumpulan lima anggota polis tersebar di sepanjang jalan sepanjang 200m menghala ke penjara.

Terdahulu, Najib dikesan dibawa ke penjara dengan menaiki SUV hitam, diiringi kenderaan polis.

Kakitangan media sebelum itu berkumpul di Penjara Sungai Buloh kira-kira jam 5 petang, tetapi maklumat kemudian mendedahkan bahawa Najib sedang dibawa ke Penjara Kajang.

Keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini menandakan detik bersejarah bagi politik Malaysia apabila negara itu menyaksikan buat pertama kali seorang bekas perdana menteri dimasukkan ke dalam penjara.

Read Previous

Kyiv berikrar untuk memulihkan pemerintahan Ukraine di Crimea yang dilampirkan Rusia

Read Next

Shafee memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan berhubung keputusan menolak tawaran Najib untuk Peguam Permaisuri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.