The Malaysia Post

Topeng pilihan di sekolah Singapura: Ibu bapa mempunyai perasaan bercampur baur tentang perubahan peraturan Covid-19 seterusnya apabila waktu peperiksaan semakin hampir

Ibu bapa dan guru kebanyakannya menerima perubahan peraturan Covid-19 seterusnya di mana orang ramai boleh memilih untuk tidak memakai topeng muka di sekolah. Bagi mereka, ia akan melegakan kerana pemakaian topeng telah menjejaskan perkembangan sosial kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, yang lain bimbang tentang kanak-kanak yang jatuh sakit semasa tempoh peperiksaan akan datang apabila mereka tidak memakai topeng.

Pakar penyakit berjangkit memberitahu HARI INI bahawa terdapat sedikit risiko kanak-kanak menghidap penyakit serius sekiranya mereka dijangkiti Covid-19, tetapi guru dan ibu bapa boleh mengambil langkah berjaga-jaga untuk melindungi anak-anak apabila peraturan dilonggarkan.

Semasa Perhimpunan Hari Kebangsaan pada Ahad (21 Ogos), Perdana Menteri Lee Hsien Loong mengumumkan bahawa pemakaian topeng muka tidak lama lagi diperlukan hanya di pengangkutan awam dan dalam tetapan penjagaan kesihatan seperti klinik dan hospital, serta di rumah penjagaan dan penjagaan warga emas. .

Untuk sekolah, topeng akan menjadi pilihan di dalam kelas.

Dia berkata: “Saya tahu ibu bapa agak bimbang. Saya rasa tidak perlu risau, kami telah menilai dan kami rasa ia selamat.

“Kanak-kanak perlu dapat melihat ekspresi muka guru mereka dan antara satu sama lain. Anda perlu belajar membaca muka, ‘Adakah dia marah?’, ‘Adakah dia gembira?’. Ini penting untuk pembelajaran dan perkembangan mereka.” Butiran lanjut akan dikeluarkan oleh pasukan petugas Covid-19 kerajaan, tambahnya.

‘Bukan masa terbaik’

Bagi seorang ibu bapa, pengurus selepas jualan berusia 42 tahun, Irene Yeo, dia merasakan masa perubahan peraturan ini “bukan yang terbaik” kerana anak perempuannya hanya beberapa minggu lagi untuk menduduki Peperiksaan Tamat Sekolah Rendah (PSLE). Dia berfikir mungkin terdapat peningkatan kes Covid-19 apabila lebih ramai orang tidak menggunakan topeng.

“Kami berada di pusingan terakhir, dengan peperiksaan utama menjelang akhir tahun… (Bagaimana jika) anak perempuan saya dijangkiti semula sebelum peperiksaannya?” katanya, sambil menambah bahawa kematian akibat Covid-19 dalam kalangan kanak-kanak juga membimbangkan.

Anak perempuannya dijangkiti pada bulan Jun dan mengalami gejala ringan, tetapi dia tidak dapat menahan rasa gugup. “Saya akan meminta anak perempuan saya untuk terus memakai topengnya untuk selamat, walaupun selepas peraturan berubah,” katanya.

Jackie Yeo, seorang pengurus komunikasi berusia 49 tahun, juga merancang untuk meminta anak lelakinya yang berusia 15 tahun untuk bertopeng menjelang tempoh peperiksaannya sekiranya sekatan itu ditarik balik sebelum itu.

“Saya perhatikan apabila anak saya pulang dari sekolah, dia boleh berpeluh dan mungkin berasa tidak selesa memakai topeng… Jadi ada baiknya mereka membenarkan (pelajar) menanggalkan topeng mereka,” katanya.

“Tetapi menjelang tempoh peperiksaan, saya lebih suka anak saya mengambil langkah berjaga-jaga dan memakai topeng, sebagai tambahan kepada usaha berterusan kami untuk makan secara sihat dan mengambil vitamin tambahan.” Bagi pengawal perkhidmatan Edwin Lee yang berusia 50 tahun, menanggalkan topeng akan membantu anak perempuannya yang berumur 11 tahun dan anak lelakinya yang berumur 15 tahun melihat papan putih dengan lebih baik tanpa cermin mata mereka berkabus dan menjejaskan penglihatan mereka.

“Mereka juga tidak akan mempunyai banyak jerawat topeng,” tambahnya.

“Memakai topeng mereka untuk tempoh yang lama boleh menjadi tidak selesa dan ia mungkin mengganggu kelas bagi mereka.” Guru yang didekati TODAY bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap dengan media.

Seorang guru sekolah menengah berkata dia gembira kerana akan ada pilihan untuk tidak memakai topeng di sekolah tidak lama lagi, tetapi dia bimbang tentang masanya.

“Saya bimbang ada kemungkinan pelajar mendapat Covid-19 lebih tinggi.

“Peperiksaan hampir tidak lama lagi dan ia mungkin menjejaskan gred mereka (sekiranya mereka jatuh sakit) dan sama ada mereka boleh mara ke peringkat seterusnya.” Bagaimanapun, seorang guru sekolah rendah berkata bahawa menanggalkan topeng akan membantu pelajar menonjolkan suara mereka di dalam kelas apabila menjawab soalan, meningkatkan penyertaan kelas.

“Kami juga boleh melihat wajah mereka, mengenali mereka dengan mudah dan berhubung dengan mereka dengan lebih baik,” tambahnya.

Sukar untuk membaca emosi, ekspresi muka

Jasmine Hoo tidak terlalu risau anak-anaknya dijangkiti semula Covid-19. Sebaliknya, penunggang penghantar makanan berusia 41 tahun itu lebih bimbang tentang kemahiran sosial anaknya. Dia kini berusia enam tahun dan berada di Tadika 2. Anak-anaknya yang lain berumur 15 dan 10 tahun.

“Apabila perdana menteri berkata bahawa kanak-kanak perlu melihat ekspresi muka orang lain, saya tidak boleh tidak bersetuju kerana saya rasa seperti kanak-kanak yang lebih muda tidak melihat muka orang dan memahami antara satu sama lain dengan baik,” kata Hoo.

Dia menyatakan bahawa anak bongsunya dan rakan sebayanya sudah biasa melihat wajah bertopeng, yang bermakna mereka merindui isyarat dan ekspresi wajah apabila berinteraksi dengan orang lain.

“(Anak saya dan rakan sekolahnya) tidak dapat dengan mudah mengetahui sama ada mereka bersikap nakal atau marah antara satu sama lain melalui ekspresi muka,” katanya.

Tambahnya, ketiga-tiga anaknya telah diajar amalan kebersihan yang betul seperti mencuci tangan, jadi dia tidak bimbang mereka dijangkiti penyakit. “Ia hangat dan lembap, saya pasti mereka tidak sabar untuk menanggalkan topeng mereka,” tambah Hoo.

Seorang guru prasekolah yang tidak mahu dikenali juga berkata, menanggalkan topeng akan membantunya mengajar fonik kanak-kanak tadika dengan lebih baik kerana mereka dapat melihat pergerakan mulutnya dan meniru cara dia bercakap.

“Saya menjaga kanak-kanak berusia tiga tahun, yang merupakan ‘bayi Covid’,” katanya, merujuk kepada kanak-kanak yang dilahirkan semasa wabak itu.

“Mereka sudah terbiasa melihat manusia lain bertopeng, mengambil sedikit masa untuk mereka beralih ke normal baharu ini, tetapi ia pasti akan membantu mereka dengan kemahiran sosial dan membolehkan mereka berinteraksi dengan bebas tanpa topeng sebagai penghalang. .” Dengan perubahan peraturan, guru tidak perlu membantu kanak-kanak memakai topeng mereka selepas mereka bermain di luar rumah, tetapi dia meramalkan beberapa cabaran akan datang.

“Kanak-kanak di tadika mudah jatuh sakit dan ada yang belum layak untuk vaksin Covid-19,” katanya.

“Mereka masih belajar cara mengamalkan kebersihan yang betul atau mereka mungkin terlalu lambat menutup muka ketika batuk atau bersin, jadi penyakit pasti akan merebak. Bagi guru, kami tidak mampu untuk jatuh sakit jadi kami perlu berhati-hati.”

Seperti guru lain yang bercakap kepada HARI INI, dia merancang untuk terus memakai topengnya di sekolah apabila boleh, untuk mengurangkan peluangnya dijangkiti coronavirus dan menyebarkannya kepada orang lain.

-Simpan kanak-kanak yang sakit di rumah- Pakar penyakit berjangkit memberitahu HARI INI bahawa tiada pemakaian topeng di sekolah boleh menjadi baik, tetapi ada cara untuk mengurangkan penyebaran virus.

Profesor Dale Fisher, yang merupakan profesor perubatan di Sekolah Perubatan NUS Yong Loo Lin, berkata: “Walaupun topeng penting untuk mencegah penyebaran, ini memerlukan kos. Ekspresi muka dan komunikasi bukan lisan menambah banyak interaksi sosial.

“Kebaikan dan keburukan semua campur tangan perlu dinilai secara berkala pada setiap fasa pandemik… Topeng mandat tidak boleh menjadi jalan ke hadapan selama-lamanya kerana orang ramai perlu melihat muka.”

Dr Asok Kurup, pakar penyakit berjangkit di Hospital Mount Elizabeth, menekankan bahawa terdapat sedikit risiko kanak-kanak mendapat penyakit serius apabila dijangkiti Covid-19, terutamanya kerana kebanyakannya telah diberi vaksin.

Sehingga 31 Julai, 76 peratus kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun dan 97 peratus kanak-kanak berumur 12 hingga 19 tahun telah diberi vaksin sepenuhnya.

Bagaimanapun, beliau memberi amaran bahawa keluarga yang tinggal bersama saudara-mara yang lebih tua harus mengambil langkah berjaga-jaga tambahan, terutamanya jika mereka berisiko tinggi mendapat penyakit yang teruk.

“Ibu bapa harus sentiasa menggalakkan anak-anak mereka mengamalkan kebersihan yang baik terutamanya apabila mereka pulang ke rumah kepada saudara-mara yang rentan, warga tua… Nasihatkan anak-anak untuk mengelakkan orang lain yang kelihatan sakit, kerap mencuci tangan di sekolah dan apabila mereka pulang ke rumah, untuk menukar pakaian mereka. pakaian sekolah, basuh muka dan tangan atau pun mandi,” sarannya.

Prof Fisher juga menyarankan agar sekolah menyokong pembelajaran di rumah supaya pelajar tidak berasa tertekan untuk kembali ke sekolah apabila sakit.

“Sebagai alternatif, jika terdapat simptom yang sangat kecil dan keputusan dibuat untuk pergi ke sekolah, mereka boleh memakai topeng dan menjaga jarak selamat dari orang lain.

“Orang ramai paling awal dijangkiti, jadi walaupun menjauhkan diri untuk beberapa hari pertama akan menghormati rakan pelajar,” katanya.

Mengenai nota ini, Dr Asok dari Hospital Mount Elizabeth berkata bahawa ibu bapa harus menyimpan anak-anak yang sakit di rumah, walaupun ia adalah selesema biasa, memanggilnya sebagai “tugas sivik”.

Profesor Paul Tambyah, perunding kanan di bahagian penyakit berjangkit Hospital Universiti Kebangsaan, berkata bahawa guru harus dilatih untuk mengesan kanak-kanak yang sakit dan mengarahkan mereka pulang ke rumah.

“Di pusat jagaan awal kanak-kanak kami, guru terlatih untuk mengesan kanak-kanak yang sakit dan akan menghantar mereka pulang untuk mencegah wabak penyakit tangan, kaki dan mulut. Adalah logik untuk guru sekolah dilatih untuk melakukan perkara yang sama (untuk penyakit lain).”

Prof Tambyah, yang juga profesor perubatan di Sekolah Perubatan Yong Loo Lin di Universiti Nasional Singapura, menambah bahawa ibu bapa boleh meminta anak-anak mereka memakai topeng jika perlu.

Bagaimanapun, beliau berkata bahawa faedah belajar berkomunikasi dengan berkesan dan melihat ekspresi muka rakan sekelas dan guru mereka mengatasi risiko penularan penyakit.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Daripada sudu artisanal berasaskan rumah ke kedai baharu di Damansara Uptown, Churn mungkin kedai ais krim paling hebat di bandar

Read Next

Kyiv berikrar untuk memulihkan pemerintahan Ukraine di Crimea yang dilampirkan Rusia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.