The Malaysia Post

Daripada sudu artisanal berasaskan rumah ke kedai baharu di Damansara Uptown, Churn mungkin kedai ais krim paling hebat di bandar

Cuaca tidak menentu. Hujan satu minit, panas seterusnya. Itulah sebabnya satu sudu serbat buah markisa mangga ini terasa seperti manna.

Campuran sempurna rasa berkrim dan rasa buah-buahan, sudu manis ini adalah istimewa musim panas di Churn, kedai aiskrim artisanal semulajadi di Damansara Uptown, PJ.

Churn adalah cetusan idea CK Lee dan Wendy Lee, kedua-duanya berumur 27. Penggemar makanan kedua-duanya ialah CK yang sentiasa menggemari makanan sejak kecil terutamanya aiskrim.

CK mengimbas kembali, “Saya boleh makan dua liter aiskrim dalam sekali duduk dan masih mahu lagi pada keesokan harinya. Makanan menarik minat saya pada usia muda. Saya sentiasa tahu saya mahu melakukan sesuatu dalam industri makanan jadi saya belajar kulinari dan pemasaran perniagaan.”

Rakan kongsinya dalam jenayah menyediakan media sosial yang bijak kerana dia berada dalam pemasaran digital sebelum melancarkan Churn. Wendy berkata, “Saya lulus di UK dengan ijazah sarjana muda dalam bidang ekonomi. Apabila teman lelaki saya mencadangkan ideanya untuk memulakan perniagaan aiskrim. Saya dijual serta-merta dan menyerahkan surat peletakan jawatan saya tidak lama kemudian!”

Idea untuk Churn sudah lama muncul kerana CK mula-mula menghasilkan versi awal semasa zaman universitinya.

Dia menjelaskan, “Saya ditugaskan oleh pensyarah saya untuk menghasilkan idea perniagaan yang unik. Idea yang saya ada ialah aiskrim beralkohol, yang unik pada tahun 2014. Jadi saya segera membeli sendiri mesin ais krim, membuat kumpulan pertama aiskrim beralkohol dan yang mengejutkan saya, ia mendapat sambutan hangat di kalangan pelajar.”

Lama kelamaan, CK mula sibuk dengan pelajaran dan minat peribadinya beralih kepada bidang kulinari lain seperti pastri dan kek. Dia telah memutuskan untuk melanjutkan pelajarannya dengan melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana tetapi kemudian wabak itu melanda.

Dia mengimbas kembali, “Saya terpaksa memberhentikan pengajian saya yang sangat mengecewakan. Tanpa apa-apa aktiviti di rumah semasa penutupan, saya mula membuat aiskrim sekali lagi hanya untuk keseronokan itu. Itu memberi saya idea untuk cuba menjual ais saya. krim dalam talian untuk menyibukkan diri saya.”

Walaupun beberapa pengasas permulaan memutuskan untuk pergi sendiri, CK mencadangkan idea perniagaan aiskrim kepada Wendy — “Kami memutuskan bahawa kami akan membuat ais krim yang semua rakyat Malaysia akan suka,” kata CK – kerana dia percaya dua kepala sentiasa lebih baik daripada satu.

Ini bermakna bekerjasama dalam merumuskan titik jualan unik untuk produk mereka: CK mungkin mempunyai pengetahuan makanan, tetapi Wendy memahami perkara yang pasaran mahukan dan lebih berkemungkinan untuk bertindak balas secara positif terhadapnya.

CK berkata, “Prinsip teras di sebalik cara kami membangunkan aiskrim kami hanyalah perkara mudah yang dilakukan dengan baik. Itulah sebabnya kami percaya 100 peratus bahan semula jadi, bahawa tiada bahan pengawet dan tiada pewarna adalah cara yang sesuai.”

Falsafah ini membimbing mereka semasa fasa R&D (penyelidikan dan pembangunan) ketika mereka bermain-main dengan kegemaran lama seperti Coklat Earl Grey dan Valrhona, Pistachio Panggang dan Hazelnut, Kelapa dan Kopi, serta yang baharu seperti Susu Strawberi.

Wendy teruja, “Ais krim adalah seperti kanvas kosong di mana bahan-bahan memainkan peranan penting dalam bagaimana ia memberi kesan kepada rasa dan kualiti produk akhir. Ada pepatah yang anda boleh tahu sama ada kedai aiskrim itu bagus atau tidak hanya dengan menilai aiskrim vanila mereka.”

Tawaran vanila Churn sendiri ialah Vanila Madagascar mereka; pulau di luar pantai Afrika Timur adalah rumah kepada industri kacang vanila dunia yang menyumbang kira-kira 80 peratus daripada pengeluaran global.

Maksudnya, walaupun pilihan vanila adalah cemerlang, kemungkinan besar ia tidak akan membezakan pembekal aiskrim daripada orang ramai. Daya tarikan individu Churn mungkin terletak pada perisa mereka yang lebih berinspirasikan tempatan seperti Cendol, Pink Guava Sorbet dan Tart Nanas yang mengejutkan.

Pandemik ini memberikan banyak cabaran tetapi juga peluang, terutamanya untuk usahawan F&B yang bercita-cita tinggi seperti CK dan Wendy. Walaupun beberapa kedai dan restoran yang mapan terpaksa mengubah strategi atau cara mereka menjalankan operasi mereka, bagi kanak-kanak baharu di blok itu, ia merupakan pilihan bufet terbuka.

CK berkongsi, “Pada mulanya kami berasaskan dalam talian sepenuhnya dan semuanya ada di rumah kami. Membuat, membungkus, menjual dan menghantar – semuanya dari keselesaan rumah kami sendiri.”

Memasarkan aiskrim mereka bermakna kehadiran media sosial yang kukuh serta menyertai pelbagai pasaran hujung minggu untuk memperkenalkan jenama mereka kepada orang ramai. Tetapi perniagaan berasaskan rumah juga telah wujud dalam masalah, yang terbesar ialah ruang.

Wendy menerangkan, “Kami menggunakan peralatan terhad kami untuk membuat dan membangunkan ais krim. Semasa kami berkembang, kami mendapati bahawa operasi berasaskan rumah mempunyai hadnya, iaitu kekurangan simpanan, tenaga kerja, peralatan dan sebagainya. Kami tidak dapat memenuhi permintaan yang melonjak.”

Ini bermakna mereka terpaksa beralih kepada pangkalan operasi yang lebih komersial jika mereka mahu meningkatkan atau kekal pada pengeluaran pengeluaran yang lebih kecil dan terhad. Pasangan itu bijak memilih yang pertama.

Pada bulan Julai, Churn akhirnya membuka hadapan kedai untuk produk mereka, kedai ais krim, jika anda mahu. Selain sudu, terdapat juga wafel masam yang baru dibuat untuk dimakan bersama aiskrim. Memandangkan mereka mempunyai kedai fizikal yang telah lama ditunggu-tunggu selepas berada di rumah sepanjang pandemik, langit adalah hadnya, kata CK.

Dia menambah, “Kami boleh meluaskan jangkauan kami dan membangunkan pelbagai perisa dan produk yang lebih luas seperti ais krim pai epal mentega coklat, sorbet kombucha, beberapa kek ais krim, ais krim terapung dan banyak lagi.”

Pada penghujung hari, mereka berdua berharap apa yang ditawarkan oleh Churn melangkaui menu ais krim artisanal (yang diakui, bukanlah perkara yang paling jarang berlaku di bandar, walaupun sebelum wabak dan peningkatan yang seterusnya dalam perniagaan F&B berasaskan rumah).

Objektif boleh menjadi lebih mudah dan lebih memuaskan, jika mereka mencapainya. Seperti yang Wendy katakan: “Kami mahu menyediakan tempat yang hangat dan selesa untuk semua penggemar pencuci mulut untuk menikmati makanan mereka, berhubung dan gembira!”

Read Previous

Kejohanan Dunia: Kian Meng-Pei Jing menewaskan pasangan ibu-anak dari Israel untuk mara

Read Next

Topeng pilihan di sekolah Singapura: Ibu bapa mempunyai perasaan bercampur baur tentang perubahan peraturan Covid-19 seterusnya apabila waktu peperiksaan semakin hampir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.