The Malaysia Post

Adakah Malaysia Semakin Baik?

Nampaknya tidak begitu, tetapi demokrasi Malaysia telah maju. Di tengah-tengah kekecewaan terhadap perbalahan dan liku-liku politik baru-baru ini, terdapat pengajaran berharga yang telah kita pelajari sebagai masyarakat dalam perjalanan kita sebagai sebuah negara demokrasi. Apakah beberapa pelajaran ini?

Pengajaran #1: Menukar kerajaan secara aman

Peralihan kerajaan yang aman tidak boleh dipandang remeh. Apabila lima kerajaan negeri dimenangi oleh Pembangkang persekutuan pada tahun 2008, terdapat kebimbangan berlaku pergolakan dan perbincangan mengenai Darurat diisytiharkan untuk menafikan keputusan itu.

Tetapi selain beberapa dokumen yang dicincang dan membersihkan pejabat, kerajaan negeri bertukar tangan tanpa banyak bicara. Itu adalah contoh penting yang memberi manfaat kepada kita pada 2018 apabila Pakatan Harapan menjadi kerajaan persekutuan. Dan walau bagaimanapun seseorang melihat moraliti Sheraton Move pada tahun 2020, terdapat peralihan aman sekali lagi apabila ia berlaku.

Kini jelas bagi ahli politik, rakyat dan penjawat awam bahawa menukar kerajaan adalah perkara biasa dan aman. Kebiasaan ini sangat berharga dan mesti diperkukuh dan dilindungi, walaupun terdapat pihak yang cuba membangkitkan sentimen perkauman dan agama di media sosial.

Pelajaran #2: Manifesto Realistik

Pada 2018, Pakatan Harapan mempunyai manifesto yang paling mengagumkan, namun gabungan itu menghadapi kesukaran untuk melaksanakan aspek-aspeknya, sebahagiannya disebabkan oleh janji-janji meluas yang dibuat.

Usaha idealistik PH bagaimanapun menetapkan halangan tinggi untuk pilihan raya akan datang. Tiga blok gabungan besar masing-masing menghasilkan manifesto terperinci pilihan raya ini yang telah diteliti dan dianalisis. Mampu membandingkan janji dan menawarkan sokongan untuk gabungan berdasarkan dasar mereka adalah satu lagi pertumbuhan dalam kematangan kita sebagai sebuah negara demokrasi.

Langkah seterusnya adalah untuk kita juga mempunyai kesedaran untuk menilai sama ada janji yang dibuat adalah realistik dan sama ada kerajaan mampu membayarnya. Di sesetengah bidang kuasa, penjawat awam malah memberikan sokongan kepada Pembangkang sebelum pilihan raya umum untuk membantu mereka menilai kebolehlaksanaan dan kemampuan ikrar manifesto mereka.

Pelajaran #3: Parlimen Hung = Kompromi

Rakyat Malaysia terpaksa menjadi pakar segera dalam konvensyen perlembagaan dan sistem pilihan raya dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Kali ini, kita belajar tentang Parlimen yang digantung dan bagaimana situasi sebegini diselesaikan.

Walaupun diramalkan oleh ramai penganalisis, pengundi masih kelihatan terkejut bahawa parti yang berbeza, musuh bebuyutan sebelum pilihan raya, kini sedang berunding antara satu sama lain. Ini, bagaimanapun, adalah suatu yang tidak dapat dielakkan, memandangkan keputusannya, dan apabila difikirkan semula, senario yang parti-parti politik boleh menyediakan penyokong mereka dengan lebih baik.

Ini adalah situasi baru untuk kami dan kami semua belajar bersama. Mungkin, pada masa akan datang, adalah wajar bagi parti-parti politik untuk tidak bersumpah menentang bekerjasama dengan Parti A atau Parti B sebelum pilihan raya, untuk mengelakkan diri mereka terjerumus ke sudut selepas pilihan raya.

Berbalik kepada Pelajaran #2 di atas berkenaan manifesto, pihak-pihak boleh berunding berdasarkan melihat sebanyak mungkin ikrar manifesto mereka dilaksanakan. Ini adalah lebih baik daripada cuba memikat satu sama lain dengan kedudukan dan kuasa. Yang membawa kita ke Pelajaran #4.

Baca Lagi | Anwar jadi PM10

Baca Lagi | Honor Magic Vs akan Dijual Di Luar China, Adakah Ia Akan Diutamakan ke Malaysia?

Pelajaran #4: Undang-undang Anti-Hopping membantu

Sungguh melegakan melihat kebanyakan parti bergerak sebagai satu blok dan kurang percubaan untuk memilih ahli parlimen individu a-la Sheraton Move, sejak undang-undang anti-lompat digubal. Perpindahan ahli parlimen individu dari satu blok ke blok yang lain pada 2020 menjijikkan banyak pihak dan mengakibatkan sikap tidak peduli politik di kalangan rakyat, yang keluar beramai-ramai dalam pilihan raya umum 2018, hanya untuk melihat keputusan bersejarahnya terbalik.

Walaupun mungkin terdapat lebih banyak penghalusan diperlukan untuk undang-undang pada masa hadapan, kewujudannya telah membantu mewujudkan keadaan yang lebih stabil.

Pengajaran yang paling penting ialah kita, rakyat, adalah bos negara. Malah lima tahun lalu, nampaknya tidak mungkin BN akan kehilangan majoriti mereka dalam satu pilihan raya dan kemudian penguasaan mereka pada pilihan raya akan datang. Mesej kepada semua parti politik adalah jelas — tidak ada ruang untuk berpuas hati, rakyat memegang kuasa untuk menukar kerajaan.

Terdapat juga reformasi demokrasi lain selama bertahun-tahun, selepas berdekad-dekad advokasi dan kerja keras oleh rakyat. Undang-undang seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri yang digeruni telah dimansuhkan. Perhimpunan Bersih melakukan begitu banyak untuk mendidik orang ramai tentang reformasi pilihan raya dan kuasa protes aman.

Badan kehakiman juga berada pada landasan yang lebih pasti berbanding hari-hari gelap penyingkiran Ketua Hakim Negara. Pengundi kita lebih terlibat berbanding sebelum ini, dengan peratusan keluar mengundi yang mengagumkan dan jumlah undian tertinggi dalam sejarah Malaysia.

Lebih baik dan lebih teruk rakyat Malaysia

Ramai di pihak yang berbeza dalam jurang politik membayangkan yang paling teruk sekiranya calon pilihan mereka tidak menjadi Perdana Menteri. Tetapi senario kiamat ini tidak diberikan. Terdapat rakyat Malaysia yang lebih baik dan lebih teruk di luar sana, dan jalan mana yang kita ambil bergantung pada tindakan kita ke hadapan, tidak kira siapa pun dalam kerajaan.

Siapa pun yang menjadi Perdana Menteri esok, bulan depan atau tahun depan, kita rakyat mesti memastikan kita terus memperkukuh proses dan institusi demokrasi kita. Demokrasi masih hidup dan baik di Malaysia, dan semua orang boleh memainkan peranan dalam mengekalkannya. Kami mempunyai banyak yang boleh dibanggakan, dan tiada siapa boleh mengambilnya daripada kami. Kami telah datang jauh, dan kami masih perlu pergi.

Read Previous

Honor Magic Vs akan Dijual Di Luar China, Adakah Ia Akan Diutamakan ke Malaysia?

Read Next

Anwar masuk sebagai Perdana Menteri di Perdana Putra

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.