The Malaysia Post

Anwar jadi PM10

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri

Raja Malaysia melantik Ketua Pembangkang lama Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri pada Khamis, menamatkan lima hari krisis pasca pilihan raya yang belum pernah berlaku sebelum ini selepas tinjauan yang tidak muktamad.

Pelantikan Anwar merangkumi perjalanan politik selama tiga dekad daripada anak didik pemimpin veteran Tun Dr Mahathir Mohamad kepada ketua protes, kepada seorang banduan yang disabitkan kesalahan liwat, kepada ketua pembangkang dan, akhirnya, perdana menteri.

Bekas menteri kewangan dan timbalan perdana menteri itu perlu menangani inflasi yang melambung tinggi dan pertumbuhan yang perlahan, sambil meredakan ketegangan etnik yang membara sejak pilihan raya Sabtu.

Berikut adalah beberapa reaksi terhadap pelantikannya:

Penganalisis politik James Chai, melawat felo di ISEAS-Yusof Ishak Institute:

“Anwar dilantik pada persimpangan kritikal dalam sejarah Malaysia, di mana politik paling berpecah, pulih daripada ekonomi yang tertekan dan ingatan pahit Covid yang membunuh ribuan orang. Sentiasa dianggap sebagai orang yang boleh menyatukan semua puak yang bertelagah, wajarlah Anwar muncul semasa zaman perpecahan. Akhirnya pihak istana merasakan Anwar adalah calon terbaik untuk menerajui kerajaan yang terdiri daripada gabungan yang telah bertahun-tahun menentang antara satu sama lain.

Baca Lagi | Setiausaha Negara AS Blinken Ucapkan Tahniah kepada PM Anwar

Baca Lagi | Temui Gino, Anjing Tertua di Dunia pada usia 22 tahun

“Walaupun Anwar dan partinya berkemungkinan akan bertindak mengikut visi mereka untuk melayan setiap rakyat Malaysia, tanpa mengira kaum, secara saksama, mereka juga perlu meyakinkan puak agama bahawa kerajaan ini tidak akan mengancam kedudukan orang Melayu dan Islam di negara ini.

“Banyak cabaran menanti Anwar, tetapi buat pertama kali dalam sejarah Malaysia moden, Anwar mempunyai semua bantuan yang dia perlukan untuk menjayakannya. Seorang lelaki yang dipenjarakan selama hampir sedekad, yang hampir dengan jawatan perdana menteri lebih daripada setengah dozen kali, akhirnya telah memenuhi cita-cita seumur hidupnya.”

Adib Zalkapli, pengarah perundingan risiko politik BowerGroupAsia:

“Dengan pelantikan Anwar sebagai perdana menteri ke-10, ini adalah penutupan kepada krisis politik paling lama di Malaysia yang bermula 24 tahun lalu apabila beliau dipecat oleh perdana menteri Mahathir Mohamad …. Jadi ia adalah penutupan penting, Anwar adalah calon perdana menteri yang paling lama berkhidmat.

“Saya fikir ini adalah normal baharu dalam politik Malaysia, tiada gabungan yang lebih dominan atau tiada parti politik yang lebih dominan yang mengawal Dewan Rakyat. Setiap kerajaan perlu sangat berunding, mereka perlu berunding dengan ahli parlimen dalam penggubalan dasar.”

Tricia Yeoh, ketua eksekutif badan pemikir dasar awam IDEAS:

“Kerajaan baharu mungkin ingin mempertimbangkan beberapa jenis perjanjian yang ditandatangani dengan salah satu parti atau gabungan pembangkang untuk memastikan perkara dasar tertentu tidak terbantut dalam kerajaan dan memastikan kelulusan undang-undang berjalan lancar.

“Apabila tiada perjanjian sebegitu … ketua pembangkang mesti memainkan peranan itu dengan sangat bertanggungjawab. Pembangkang tidak seharusnya cuba menggugat kestabilan kerajaan dengan mengadakan rundingan berterusan atau pembelian konsesi daripada anggota kerajaan sedia ada, supaya ia boleh menyumbang kepada persekitaran kestabilan.”

KHOON GOH, KETUA PENYELIDIKAN ASIA, ANZ:

“Walaupun kita tahu dengan pasti bahawa Anwar akan menjadi perdana menteri ke-10 dan mengetuai gabungan Pakatan Harapan dan Barisan Nasional, ia dari segi apa yang dimaksudkan dengan dasar atau pelantikan kabinet, kita perlu menunggu untuk lebih jelas.

“Apa yang pelabur akan cari ialah siapa yang akan menjadi menteri kewangan, sama ada akan ada perubahan pada jadual belanjawan oleh kerajaan terdahulu atau sebarang firasat bahawa Pakatan Harapan akan memperkenalkan GST.”

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Temui Gino, Anjing Tertua di Dunia pada usia 22 tahun

Read Next

Honor Magic Vs akan Dijual Di Luar China, Adakah Ia Akan Diutamakan ke Malaysia?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.