The Malaysia Post

Setiausaha Negara AS Blinken Ucapkan Tahniah kepada PM Anwar

Persahabatan dan Kerjasama AS dan Malaysia

Amerika Syarikat berharap untuk mengeratkan persahabatan dan kerjasama dengan Malaysia berdasarkan prinsip demokrasi yang dikongsi dan menghormati hak asasi manusia dan kedaulatan undang-undang di bawah kepimpinan Perdana Menteri yang baru dilantik Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Setiausaha AS Mengucapkan Tahniah kepada PM10

Setiausaha Negara AS, Antony J. Blinken dalam ucapan tahniah kepada Anwar dan rakyat Malaysia, berkata pilihan raya umum ke-15 Malaysia menyaksikan berjuta-juta rakyat Malaysia membuang undi, kebanyakannya buat pertama kali, menjadikan pilihan raya itu sebagai demonstrasi kuasa demokrasi.

“Amerika Syarikat dan Malaysia telah menjalin hubungan yang kukuh ― perkongsian komprehensif ― berakar umbi dalam hubungan ekonomi, rakyat dengan rakyat dan keselamatan yang rapat.

Baca Lagi | Bursa Malaysia Bercampur Dalam Dagangan Awal Pengambilan Untung

Baca Lagi | Trend Penurunan Bilangan Pegawai Rumah di Sarawak, Dewan Undangan Negeri memberitahu

“Kami tetap komited untuk bekerjasama dengan Malaysia untuk memajukan rantau Indo-Pasifik yang bebas dan terbuka, berhubung, makmur, selamat dan berdaya tahan,” katanya dalam satu kenyataan oleh Jabatan Negara AS.

Demokrasi Pelbagai

Sementara itu, jurucakap Jabatan Negara AS, Ned Price berkata dalam tweetnya bahawa sebagai rakan demokrasi yang pelbagai, Washington berharap untuk memajukan matlamat bersama untuk masa depan yang bebas dan terbuka, berhubung, makmur, selamat dan berdaya tahan.

“Kami mengucapkan tahniah kepada Malaysia atas kejayaan pilihan raya kebangsaannya,” katanya.

Anwar mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10 semalam.

Read Previous

Trend Penurunan Bilangan Pegawai Rumah di Sarawak, Dewan Undangan Negeri memberitahu

Read Next

Temui Gino, Anjing Tertua di Dunia pada usia 22 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.