The Malaysia Post

Warga Singapura yang dikehendaki oleh AS ke atas Korea Utara berada di Singapura, kata polis

Ahli Perniagaan Singapura Langgar Sekatan ke atas Korea Utara

Seorang ahli perniagaan Singapura yang dikehendaki oleh Amerika Syarikat kerana melanggar sekatan ke atas Korea Utara kini berada di negara kota tempat dia disiasat, kata polis Singapura.

Pasukan Polis Singapura

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan lewat semalam, Pasukan Polis Singapura (SPF) berkata mereka telah mendapatkan penjelasan daripada rakan sejawatan mereka di AS mengenai ganjaran itu kerana mereka telah memaklumkan mereka tentang siasatan yang sedang dijalankan oleh pihak berkuasa tempatan.

Jabatan Negara AS pada Khamis menawarkan AS$5 juta (RM23 juta) untuk maklumat mengenai ahli perniagaan Kwek Kee Seng, menyalahkannya atas banyak penghantaran bahan api ke Korea Utara dan pemindahan kapal ke kapal serta pengubahan wang haram melalui syarikat hadapan.

Baca Lagi | Calon Pakatan di Shah Alam, Bangi, Sg Buloh membatalkan acara malam ini untuk persiapan bantuan banjir

Baca Lagi | Dengan perlumbaan PRU15 semakin panas, Zahid berkata mengundi menentang BN menjejaskan masa depan Malaysia

Pendakwaraya Persekutuan Mengeluarkan Waran Tangkap

Pendakwa raya persekutuan di New York pada 2021 mengeluarkan waran tangkap untuk Kwek, setahun selepas salah satu kapal tangki minyaknya, M/T Courageous, dirampas oleh Kemboja atas permintaan AS berhubung pelanggaran sekatan yang dikatakan.

Kwek, 62, memiliki syarikat perkapalan Swanseas Port Services yang berpangkalan di negara kota itu.

Program Ganjaran untuk Keadilan Jabatan Negara menyatakan lokasi sebenar beliau tidak diketahui dan beliau juga telah dikenal pasti berada di Korea Utara, Kemboja, Taiwan dan Thailand serta Cameroon dan negara kecil Caribbean iaitu Saint Kitts dan Nevis.

Tetapi polis Singapura berkata dalam kenyataan mereka bahawa “Kwek kini berada di Singapura”.

Dia telah disiasat sejak April tahun lalu oleh Jabatan Hal Ehwal Komersial — agensi penyiasatan jenayah kolar putih bandar itu — dan pasportnya telah disita.

Siasatan telah Dilancarkan selepas Jabatan Kehakiman AS

Polis Singapura berkata, siasatan itu dilancarkan selepas Jabatan Kehakiman AS mengumumkan aduan jenayah telah difailkan terhadap Kwek kerana “didakwa bersubahat untuk mengelak sekatan ekonomi” ke atas Korea Utara dan untuk pengubahan wang haram.

Polis menambah bahawa mereka telah berkongsi maklumat mengenai siasatan mereka terhadap Kwek dengan pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang AS.

“Sejak itu, terdapat beberapa lagi pertukaran. Disebabkan sifat dan kerumitan kes itu, siasatan masih diteruskan,” kata polis.

“Pada 4 November 2022, SPF menulis surat kepada rakan AS kami untuk mendapatkan penjelasan, memandangkan kami telah berkomunikasi secara aktif dengan rakan AS kami mengenai kes Kwek,” tambahnya.

“Singapura akan terus membantu pihak berkuasa AS dalam lingkungan undang-undang dan kewajipan antarabangsa kami.”

Ganjaran itu datang ketika AS menggesa penguatkuasaan ketat sekatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ke atas Korea Utara selepas ia melancarkan peluru berpandu, termasuk yang mendarat berhampiran perairan Korea Selatan.

Read Previous

Dengan perlumbaan PRU15 semakin panas, Zahid berkata mengundi menentang BN menjejaskan masa depan Malaysia

Read Next

Gangguan yang tidak dapat dijelaskan menyebabkan 15 stesen LRT keluar dari KLCC ke Kelana Jaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.