The Malaysia Post

Dengan perlumbaan PRU15 semakin panas, Zahid berkata mengundi menentang BN menjejaskan masa depan Malaysia

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi

Pengerusi Barisan Nasional Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini mendakwa undi untuk mana-mana saingan gabungannya pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) akan memilih untuk menjatuhkan negara.

Pengerusi BN dan Presiden Umno Bertegas Hanya Gabungannya

Di laman Facebooknya, pengerusi BN dan presiden Umno itu menegaskan hanya gabungannya yang boleh menjamin kestabilan dan kemakmuran Malaysia.

Pakatan Harapan

“Kesimpulannya, undi untuk Pakatan Harapan (PH), Perikatan Nasional (PN), dan Gerakan Tanah Air (GTA) adalah undi untuk terus memusnahkan masa depan Malaysia,” katanya.

Ahmad Zahid mendakwa bahawa memilih PN Tan Sri Muhyiddin Yassin secara berkesan akan mengundi PH kerana bekas sebelum ini menghubungi mereka untuk kerjasama politik, sambil menambah bahawa parti Muhyiddin kelihatan sedih apabila ini gagal.

Beliau seterusnya mendakwa tidak mustahil kedua-dua pakatan itu akan bekerjasama selepas pilihan raya untuk memperbaharui usaha mereka terhadap strategi “khemah besar”.

“Lawak betul. Jahanamlah dengan ‘khemah besar’ anda kerana BN tetap BN,” katanya.

Baca Lagi | PRU15: Presiden PKDM Peter Anthony menggesa penyokong supaya bersabar, tidak beremosi terhadap penolakan pencalonan

Baca Lagi | Calon Pakatan di Shah Alam, Bangi, Sg Buloh membatalkan acara malam ini untuk persiapan bantuan banji

DAP sebagai Bogeyman untuk Pengundi

Beliau kemudiannya cuba menggambarkan DAP sebagai bogeyman kepada pengundi, berkata sebarang undi untuk gabungan PH akan membantu meletakkan parti utamanya-Cina itu dalam kawalan.

DAP jelas merupakan parti di sebalik dasar gabungan itu, dakwa Ahmad Zahid sebelum mencadangkan parti saingan itu telah diberitahu untuk mengekalkan profil rendah sekarang untuk menutup kawalannya.

“DAP nampaknya telah mendominasi kerajaan PH yang berlangsung selama 22 bulan,” katanya sambil menegaskan timbalan menteri parti itu kelihatan lebih berkuasa berbanding menteri daripada komponen PH yang lain.

Tun Dr Mahathir Mohamad

Bagi GTA Tun Dr Mahathir Mohamad, beliau memperakui tindakan bekas perdana menteri itu menolak manifesto pilihan raya PH sebagai “bukan bible” selepas memenangi pilihan raya umum, untuk menunjukkan gabungan itu tidak boleh dipercayai.

Beliau juga menekankan keutamaan Dr Mahathir terhadap langkah-langkah penjimatan dan kecenderungan untuk menuduh rakyat Malaysia sebagai “kemalasan”.

BN pimpinan Ahmad Zahid bersaing ketat dengan PH dan PN dalam pilihan raya umum yang mana tiada siapa dijangka menang dengan majoriti yang jelas.

BN pada mulanya menjadi pilihan sehingga tinjauan pra-pilihan raya Merdeka Center terbaru menunjukkan bahawa kelulusan gabungan itu dalam kalangan pengundi telah jatuh jauh di bawah paras 2018 apabila ia diundi keluar daripada kuasa buat kali pertama dalam sejarah negara.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Calon Pakatan di Shah Alam, Bangi, Sg Buloh membatalkan acara malam ini untuk persiapan bantuan banjir

Read Next

Warga Singapura yang dikehendaki oleh AS ke atas Korea Utara berada di Singapura, kata polis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.