The Malaysia Post

Polis KL kenal pasti titik panas PRU15, kawasan yang sering dilanda banjir

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Azmi Abu Kassim juga berkata polis telah mengenal pasti 57 lokasi mudah banjir termasuk di Jalan Sentul Manis, Jalan Klang Lama, Jalan Tun Razak, Kampung Chubadak Tambahan, Jalan Ampang dan Jalan Travers.

Pilihan Raya Umum ke-15

Berdasarkan kes pergaduhan yang dilaporkan di sini antara Januari dan Oktober tahun ini, polis telah mengenal pasti empat lokasi untuk pemantauan rapi semasa pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Azmi Abu Kassim

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Azmi Abu Kassim berkata empat lokasi itu membabitkan dua kejadian di Cheras dan masing-masing satu di Wangsa Maju dan Sentul.

Parti politik

Walaupun insiden ini tidak melibatkan parti politik, polis akan tetap memantau dengan teliti semua situasi yang boleh membawa kepada provokasi melampau dan menjejaskan ketenteraman awam pada PRU15, katanya.

“Salah faham yang dilaporkan kepada kami melibatkan kaum, dan bagi lokasi yang dikenal pasti, kami memberi perhatian rapi bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini sepanjang tempoh PRU15.

“Kami ingin mengingatkan semua yang terlibat untuk menyertai kempen dengan tertib dan berdisiplin, selaras dengan peraturan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

57 Lokasi Mudah Banjir

Azmi also said police had identified 57 flood-prone locations, including in Jalan Sentul Manis, Jalan Klang Lama, Jalan Tun Razak, Kampung Chubadak Tambahan, Jalan Ampang and Jalan Travers.

Beliau berkata persiapan rapi telah dibuat bersama agensi berkaitan bagi memastikan tindak balas yang cepat terhadap banjir pada bila-bila masa termasuk dalam tempoh PRU15.

Laporan media menyebut polis Kuala Lumpur akan menempatkan 7,700 pegawai dan lelaki di 288 pusat mengundi di Kuala Lumpur semasa PRU15.

Polis Pulau Pinang PRU15

Sementara itu, jurucakap polis Pulau Pinang PRU15 berkata lebih 2,000 pegawai dan lelaki akan bertugas di sekitar 13 pusat penamaan calon di negeri ini esok bagi memastikan proses penamaan calon berjalan lancar.

“Polis akan menutup beberapa jalan utama dan membuka laluan lencongan berhampiran 13 pusat penamaan calon dari jam 6 pagi hingga tengah hari atau sehingga tamat proses penamaan calon. Orang ramai digesa mematuhi arahan anggota polis yang bertugas,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Baca Lagi | Top 5 Pelakon Paling Kacak di Malaysia

Baca Lagi | Beregu campuran Peng Soon, Yee See keluar dari BAM

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Beregu campuran Peng Soon, Yee See keluar dari BAM

Read Next

Hadi akhirnya menjelaskan alasan PAS memilih Perikatan, kata Umno terlalu kemaruk kuasa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.