The Malaysia Post

Top 5 Pelakon Paling Kacak di Malaysia

Malaysia adalah sebuah negara kecil namun ia merupakan kampung halaman ramai pelakon lelaki profesional Malaysia yang berbakat. Lihat 10 pelakon paling kacak di Malaysia!

Siapakah pelakon paling kacak di Malaysia?

Ada antara pelakon terbaik terkenal dalam bidang hiburan manakala ada juga yang terkenal dengan kemahiran lakonan yang luar biasa. Malah, sebahagian daripada mereka diiktiraf di seluruh dunia. Mereka bukan sahaja menangkap hati peminat tempatan tetapi juga pujian penonton antarabangsa yang besar.

Berikut adalah senarai 10 pelakon lelaki paling kacak di Malaysia:

1. Henry Ewan Gold

Dilahirkan pada 5 Februari 1987, di Betong, Sarawak Malaysia, Henry Ewan Golding adalah seorang pelakon, model, pengacara TV dan pengembara yang berbakat. Filem Crazy Rich Asians menjadi batu loncatannya menjadi terkenal. Kejayaannya dalam industri memberikan Golding tempat dalam senarai pelakon lelaki popular Malaysia. Dia juga melakukan lebih banyak projek besar seperti Last Christmas, The Gentlemen, dan A Simple Favor.

2. Aeril Zafrel

Dilahirkan pada 2 Disember 1988, di Batu Pahat, Malaysia, nama sebenarnya ialah Suhairil bin Sunari. Beliau merupakan pelakon dan pengarah terkenal yang mencipta nama dalam industri kerana melakukan projek tempatan. Filem pertamanya ialah Birkan Cinta Tersenyum Lagi. Pada tahun 2010, dia menjadi sebahagian daripada filem Aku Tak Bodoh, pembuatan semula filem hit 2002 I Not Stupid Too.

Lebih banyak projek besar datang dari filem t rancangan TV kepada arahan filem. Dia juga pernah mendapat watak utama dalam filem Holywood Budak Pailang pada 2013, itulah sebabnya dia diiktiraf sebagai salah seorang pelakon lelaki terbaik Malaysia.

3. Fattah Amin

Abdul Fattah bin Mohd Amin dilahirkan pada 14 September 1990, di Kuala Lumpur, Malaysia. Fattah Amin yang dikenali dalam industri bukan sahaja seorang pelakon tetapi juga seorang penyanyi, pengacara TV dan model. Antara single pertamanya ialah Sumpah Aku Cinta Padamu manakala filem pertamanya ialah Maninsya Cinta Di Cappadoccia.

Dia terbukti sebagai salah seorang pelakon lelaki Malaysia yang berbakat selepas melakukan beberapa rancangan di televisyen. Salah satunya ialah Her Seorang Cinderella, di mana dia bertemu Fazura, isterinya yang cantik.

4. Awal Ashaari

Ahmad Awaluddin bin Ashaari atau Awal Ashaari dilahirkan pada 6 Ogos 1981, di Kampung Baru, Kuala Lumpur, Malaysia. Beliau memulakan kerjayanya sebagai selebriti dalam bidang penyiaran berita dan dalam pertandingan Malaysian Idol.

Uji bakatnya ke pertandingan tersebut adalah langkah paling bijak untuk kerjayanya yang berjaya. Dia melakukan projek besar dalam filem dan rancangan TV, serta dalam rancangan fesyen, peragaan dan pengacaraan TV realiti. Penampilan filem sulungnya ialah dalam Diva 2007 dan drama bersiri Seribu Erti. Dia mendapat pujian penonton besar, menjadikannya salah seorang pelakon lelaki Malaysia yang dicari.

5. Syafiq Kyle

Mohd Syafiq Shamim bin Abdul Razak atau Syafiq Kyle merupakan salah seorang pelakon lelaki Malaysia yang terkemuka masa kini. Beliau dilahirkan pada 24 Jun 1992, di Kuala Lumpur, Malaysia. Selepas mendapat tempat kedua dalam pertandingan Hero Remaja, kerjayanya berjaya dalam filem dan rancangan televisyen.

Antara projek pertama beliau ialah Langsuir, Iparku Diva, Tasbih Putih, Pusaka. Dia mempunyai banyak pencalonan untuk persembahan lakonan yang cemerlang, dan beberapa pencalonan itu berakhir dengan anugerah dan gelaran.

Baca Lagi | 5 Siri Netflix Mesti Anda Tonton

Baca Lagi | 5 YouTuber Terbaik di Malaysia pada 2022 – Influencer Paling Diikuti di Youtube di Malaysia

Read Previous

5 YouTuber Terbaik di Malaysia pada 2022 – Influencer Paling Diikuti di Youtube di Malaysia

Read Next

Beregu campuran Peng Soon, Yee See keluar dari BAM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.