The Malaysia Post

Beregu campuran Peng Soon, Yee See keluar dari BAM

Pemain beregu campuran Malaysia Chan Peng Soon (kanan) dan Cheah Yee See menentang pasangan Indonesia Rinov Rivaldy dan Pitha Haningtyas Mentari pada pusingan kelayakan Terbuka Malaysia Petronas 2022 di Axiata Arena Bukit Jalil 28 Jun 2022.

Persatuan Badminton Malaysia (BAM)

Bahagian beregu campuran skuad negara semakin kecil dan semakin tenggelam dalam masalah, apabila tiga pemain memutuskan untuk meninggalkan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) pada 30 Nov.

Setiausaha Agung BAM Datuk Kenny Goh

Setiausaha Agung BAM Datuk Kenny Goh hari ini mengesahkan pemenang pingat perak Olimpik Rio 2016 Chan Peng Soon, 34, dan pasangannya Cheah Yee See, 26, telah memutuskan untuk menarik diri daripada pasukan negara.

Terdahulu, pemenang pingat emas Sukan SEA Hanoi, Peck Yen Wei, 26, mengesahkan meninggalkan BAM selepas 10 tahun berkhidmat dengan persatuan itu, akibat kecederaan.

Akademi Badminton Malaysia (ABM)

Kenny berkata persatuan itu cuba berbincang dengan Peng Soon untuk kekal di Akademi Badminton Malaysia (ABM), tetapi pemain itu berasa lebih baik dia menarik diri dan memberi tumpuan kepada akademinya.

“Dia merasakan ia adalah masa yang sesuai untuk keluar. Walaupun Peng Soon tidak begitu berpuas hati dengan prestasinya, beliau telah banyak menyumbang dalam membantu pemain muda di BAM. Kami juga cuba memujuk Yee See untuk kekal dengan memberitahu rancangan yang kami ada untuknya selepas ini.

“Dia kemudian meminta masa untuk memikirkannya dan kami hanya menerima keputusannya bahawa dia masih mahu pergi. Dia tidak memberi alasan, dia hanya merasakan sudah tiba masanya untuk pergi,” katanya pada sidang media di ABM.

Rexy Mainaky Optimis untuk Sukan Olimpik 2024

Sementara itu, pengarah kejurulatihan beregu BAM, Rexy Mainaky optimis pasukannya mempunyai masa untuk melahirkan pasangan beregu campuran yang mampu bersaing di Olimpik 2024 dengan tempoh kelayakan ‘Race to Paris’ bermula 1 Mei depan hingga 24 April 2024.

“Bukan tiada hala tuju, kami ada perancangan untuk beberapa pemain daripada beregu lelaki dan wanita yang boleh diketengahkan dalam acara campuran. Kita sudah melihat kemampuan beberapa pasangan dan masih ada beberapa kejohanan untuk menilai gandingan baharu sebelum Mei.

“Kami boleh mendapatkan satu atau dua pasangan yang kami mahukan sebelum Sukan Olimpik. Jika kami tidak dapat ke 2024, kami boleh ke 2028 kerana kami mempunyai ramai pemain muda,” katanya.

Selepas kehilangan tiga pemain itu, kem BAM kini mempunyai pemain seperti Chen Tang Jie, Hoo Pang Ron, Choong Hon Jian, Loo Bing Kun (lelaki), Toh Ee Wei, Yap Ling dan Yap Cheng Wen dalam bahagian beregu campuran.

Peng Soon-Yee See, yang mula bergandingan Jun lalu, bergelut untuk membentuk gandingan hebat, yang menyaksikan mereka tersingkir pada pusingan pertama di Terbuka Denmark dan Terbuka Perancis baru-baru ini, memaksa mereka menarik diri daripada Terbuka Hylo di Jerman minggu ini.

Pencapaian terbaik mereka setakat ini ialah suku akhir Terbuka Vietnam pada September.

Enam kejohanan sebelum ini — Masters Indonesia, Terbuka Indonesia, Terbuka Malaysia, Masters Malaysia, Terbuka Singapura dan Terbuka Jepun — menyaksikan pasangan itu tersingkir di pusingan awal.

Sejak Peng Soon kembali ke BAM selepas menamatkan perkongsian 13 tahun dengan Goh Liu Ying, dia telah mencuba bekerjasama dengan Valeree Siow dan Toh Ee Wei, sebelum digandingkan dengan Yee See.

Semalam, Liu Ying yang memenangi perak di Rio bersama Peng Soon, turut mengumumkan akan menggantung raket selepas Terbuka Malaysia 2023, Januari depan. Liu Ying kini bermain dengan Low Juan Shen sebagai pemain profesional.

Sementara itu, BAM dalam satu kenyataan berasingan berkata, Peng Soon, Yen Wei dan Yee See telah memutuskan untuk melakar nasib mereka sendiri dalam sukan itu dengan memilih untuk menjadi pemain bebas.

Baca Lagi | 5 YouTuber Terbaik di Malaysia pada 2022 – Influencer Paling Diikuti di Youtube di Malaysia

Baca Lagi | Top 5 Pelakon Paling Kacak di Malaysia

Read Previous

Top 5 Pelakon Paling Kacak di Malaysia

Read Next

Polis KL kenal pasti titik panas PRU15, kawasan yang sering dilanda banjir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.