The Malaysia Post

Hadi akhirnya menjelaskan alasan PAS memilih Perikatan, kata Umno terlalu kemaruk kuasa

Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata Umno mempunyai terlalu ramai individu ‘gila kuasa’ yang sanggup menggadaikan agama mereka untuk PAS dapat bekerjasama dalam pilihan raya umum ke-15.

Individu Gila Kuasa untuk PAS

Umno mempunyai terlalu ramai individu “gila kuasa” yang sanggup menggadaikan agama mereka agar PAS dapat bekerjasama dalam pilihan raya umum ke-15, kata presiden parti Islam itu Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini.

Pakatan Muafakat Nasional

Selepas berbulan-bulan berdiam diri sementara partinya berusaha memujuk Umno untuk bekerjasama dengan PAS di bawah pakatan Muafakat Nasional (MN) mereka untuk matlamat bersama perpaduan umat Islam dan hanya sehari sebelum pencalonan dan permulaan kempen rasmi, beliau akhirnya mematahkan pendiriannya. berdiam diri atas sebab partinya memilih untuk kekal dengan gabungan Perikatan Nasional (PN).

“Orang seperti ini harus ditolak pada PRU-15,” katanya dalam catatan video di Facebook.

Menurut Hadi, Umno yang meminta untuk bertemu PAS untuk meneroka kerjasama di bawah MN apabila Parlimen dibubarkan, dan bukannya apa yang dikatakan parti nasionalis Melayu itu kepada media selama ini.

“Takpelah, kami sudah bersedia dan kami berjumpa di hotel. Saya dan timbalan presiden saya, Umno dengan timbalan presidennya.

“Kemudian mereka memberi syarat bahawa PAS hanya boleh bersama Umno dan berpecah dengan parti lain, terutamanya Bersatu,” kata Hadi.

Beliau mendakwa PAS hanya diberi masa dua hari untuk membuat keputusan.

“Jika tiada keputusan dibuat, tiada kerjasama dengan PAS. Mereka boleh memerintah kita. Nanti mereka nak susun kerusi,” katanya.

He claimed Umno demanded PAS’ traditional seat in Pasir Putih, Kelantan as well as its Kubang Kerian representative “to return to Jerantut”, which is a parliamentary seat in Pahang.

“Tukar sini, tukar sana. Dia jadi pengatur tempat duduk kami.

“Akhirnya, kami membuat keputusan, PN bukan MN. Kenapa kita buat keputusan PN dan bukan MN adalah kerana masalah tadi. Kerana perkara sangat rumit,” kata Hadi.

MN ditubuhkan oleh PAS dan Umno berikutan kekalahan kedua-dua parti dalam pilihan raya pada 2018, kononnya sebagai percubaan untuk menyatukan masyarakat Islam di Malaysia berbilang kaum, atau apa yang mereka panggil, “ummah”.

Kerajaan Pakatan Harapan

Hubungan antara kedua-dua parti itu semakin tipis apabila PAS bergabung dengan Bersatu untuk membentuk gabungan PN untuk menawan Putrajaya berikutan kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan.

Bersatu diketuai oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin, bekas timbalan presiden Umno yang mengkritik lantang pemimpin parti nasionalis Melayu itu selepas pemergiannya.

PN mengumumkan akan bertanding di 169 kerusi parlimen pada PRU15, dengan PAS meletakkan calon untuk 64 kerusi.

Di Pahang, Perlis dan Perak yang akan mengadakan pilihan raya negeri, PAS akan bertanding di 57 kerusi.

Suruhanjaya Pilihan Raya

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 5 November untuk penamaan calon, 15 November untuk pengundian awal dan 19 November untuk pengundian.

Baca Lagi | Beregu campuran Peng Soon, Yee See keluar dari BAM

Baca Lagi | Polis KL kenal pasti titik panas PRU15, kawasan yang sering dilanda banjir

Read Previous

Polis KL kenal pasti titik panas PRU15, kawasan yang sering dilanda banjir

Read Next

Bekas isteri penjaga MB Perlis tuntut lebih RM15 juta hadiah saguhati, tuntut nafkah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.