The Malaysia Post

Bekas isteri penjaga MB Perlis tuntut lebih RM15 juta hadiah saguhati, tuntut nafkah

Bekas isteri penjaga MB Perlis tuntut lebih RM15 juta hadiah saguhati, tuntut nafkah

Datuk Seri Azlan Man Memfailkan Tuntutan Mutaah dan Nafkah

Bekas isteri kepada menteri besar sementara Perlis Datuk Seri Azlan Man hari ini memfailkan tuntutan mutaah (hadiah saguhati) dan nafkah berjumlah RM15.34 juta di Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam di sini.

Warganegara Indonesia Menuntut Mutaah RM15 juta daripada Azlan

Menurut kenyataan yang diperoleh media, Sova Ali, seorang warga Indonesia menuntut mutaah RM15 juta daripada Azlan selepas dia diceraikan tanpa alasan munasabah dan tidak mendapat kebenaran mahkamah.

Sova juga menuntut RM344,250

Sova turut menuntut RM344,250 sebagai nafkah, mendakwa tidak mendapat sokongan kewangan daripada Azlan sepanjang perkahwinan mereka.

Kenyataan itu juga menyatakan bahawa Sova akan memfailkan tuntutan aset perkahwinan untuk mendapatkan pelbagai hartanah yang diperoleh di Selangor, Perlis dan luar negara sepanjang perkahwinan mereka dan untuk menuntut nafkah iddah (bayaran nafkah).

“Dua kes (tuntutan) ini telah ditetapkan untuk Majlis Sulh (pengantaraan) di Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam pada 15 Disember,” baca kenyataan itu.

Peguam Syarie Datuk Zainul Rijal Abu Bakar yang mewakili Sova mengesahkan perkara itu ketika dihubungi berkata, Pendaftar Mahkamah Tinggi Syariah Rashidah Sapingi @ Shafie telah membenarkan mereka menyampaikan saman dan pernyataan tuntutan di Perlis.

Pembubaran Perkahwinan Pasangan

Pada 25 Ogos lalu, Hakim Syarie Abdullah Zuhdee Ab Halim mengesahkan pembubaran perkahwinan pasangan itu dengan talak tunggal di Mahkamah Rendah Syariah Hulu Langat dalam prosiding tertutup.

Hakim syarie mengesahkan penceraian mengikut Seksyen 57 Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003 selepas berpuas hati dengan keterangan kedua-dua pihak mengenai lafaz talak oleh Azlan di Jakarta, Indonesia pada 23 April lalu.

Azlan, 63, dan Sova, 40, mengikat tali pertunangan pada 21 Mac 2010, di Perlis. Mereka tidak mempunyai anak.

Baca Lagi | Polis KL kenal pasti titik panas PRU15, kawasan yang sering dilanda banjir

Baca Lagi | Hadi akhirnya menjelaskan alasan PAS memilih Perikatan, kata Umno terlalu kemaruk kuasa

Read Previous

Hadi akhirnya menjelaskan alasan PAS memilih Perikatan, kata Umno terlalu kemaruk kuasa

Read Next

Saudara mara berkata wanita Singapura yang dituduh membunuh bapanya ‘dilayan seperti puteri’ oleh ibu bapa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.