The Malaysia Post

Persidangan khas Dewan Negara pada bulan Ogos untuk memberi tumpuan kepada taklimat menteri

Dewan Negara

Credits: aipasecretariat

Fokus persidangan tiga hari khas Dewan Negara pada bulan Ogos adalah pada taklimat menteri kepada anggota dewan Parlimen, tanpa usul yang tidak dijangka akan dibangkitkan, kata Speaker Dewan Negara Tan Sri Rais Yatim hari ini.

Rais mengatakan bahawa dia dimaklumkan oleh perdana menteri – yang merupakan ketua rumah – bahawa penting untuk persidangan Dewan Negara khas dari 3 hingga 5 Ogos diadakan, kerana untuk kepentingan umum dan harus diadakan lebih awal daripada tarikh yang telah ditentukan pada asalnya.

Dia menyenaraikan urusan yang diputuskan oleh perdana menteri untuk persidangan khas Dewan Negara, termasuk pembentangan Proklamasi Darurat bertarikh 11 Januari untuk seluruh negara dan bertarikh 12 Disember 2020 mengenai pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Gerik di Perak dan DUN Bugaya di Sabah serta peraturan darurat.

Juga termasuk dalam senarai yang ditentukan oleh perdana menteri adalah taklimat menteri untuk menjelaskan Pelan Pemulihan Nasional, program Covid-19, pelaksanaan Darurat dan pakej bantuan ekonomi, kata Rais.

“Oleh kerana sesi kali ini berbentuk persidangan khas, fokusnya adalah pada penjelasan dan tidak akan ada isu-isu usul di luar jangkaan,” kata Rais dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa sidang tiga hari itu akan jatuh di luar Masa kecemasan.

Darurat di seluruh negara dari 11 Januari dijangka berakhir pada 1 Ogos, jika tidak dicabut lebih awal atau diperpanjang.

Rais juga mengatakan bahawa perintah tetap yang biasa akan berkuatkuasa semasa persidangan khas Dewan Negara pada bulan Ogos, sambil menambah bahawa dia akan mempertimbangkan sebarang pertanyaan, penjelasan atau hak untuk dijelaskan oleh anggota Dewan Negara berdasarkan kesesuaiannya.

Baca Lagi | Tengku Zafrul mendapat pandangan Pembangkang mengenai pemulihan Malaysia Covid-19

Dia mengatakan bahawa prosedur operasi standard anti-Covid (SOP) yang ketat yang ditentukan oleh Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara akan berkuat kuasa setiap saat untuk memastikan persidangan khas Dewan Negara berjalan lancar.

Read Previous

Tengku Zafrul mendapat pandangan Pembangkang mengenai pemulihan Malaysia Covid-19

Read Next

Hamilton membahayakan nyawa Verstappen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here