The Malaysia Post

Penganalisis: BN mungkin hanya mengekalkan PBM sebagai sekutu dan bukan sebahagian daripada gabungan, tidak akan menyerahkan tujuh kerusi Parlimen untuk pelompat parti

Barisan Nasional (BN) tidak mungkin menyerahkan tujuh kerusi kepada Parti Bangsa Malaysia (PBM) untuk mereka bertanding pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Berikutan pengumuman presiden PBM Datuk Zuraida Kamaruddin bahawa parti itu menyasarkan tujuh kerusi parlimen, penganalisis berkata malah penyandangnya akan menghadapi kesukaran untuk menjual cadangan itu kepada BN dan bertanding di bawah panji-panjinya.

Azmi Hassan, felo kanan Akademi Nusantara berkata bahawa penggubal undang-undang PBM sekarang menang dengan bantuan Pakatan Harapan (PH) pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) sebelum ini.

“Jika BN menerima PBM sebagai sebahagian daripada gabungan itu, maka rundingan mesti dibuat dan saya fikir ia akan menjadi sangat sukar kerana BN berminat untuk bertanding di Ampang atau Tebrau,” katanya merujuk kepada Zuraida yang juga Ahli Parlimen Ampang bersama PBM naib presiden kanan Steven Choong Shiau Yoon yang juga Ahli Parlimen Tebrau.

Selain Zuraida dan Choong, PBM kini mempunyai empat ahli parlimen persekutuan termasuk presiden parti itu Larry Sng, yang merupakan Ahli Parlimen Julau serta Ahli Parlimen Lahad Datu Datuk Mohamaddin Ketapi.

Sebelum ini, Sng mengumumkan beliau bertegas mempertahankan Julau, yang merupakan kawasan di Sarawak pada PRU15 akan datang.

Penganalisis politik Universiti Malaysia Sabah Lee Kuok Tiung berkata BN mungkin akan berputus asa, terutamanya Gabungan Parti Sarawak (GPS), jika gabungan veteran itu memutuskan untuk menerima PBM sebagai salah satu parti komponennya.

Beliau berkata BN pastinya lebih suka bekerjasama dengan GPS apabila melibatkan Sarawak dan memperbaharui pakatan mereka untuk membentuk kerajaan persekutuan baharu.

“Saya amat percaya BN dapat melihat dengan jelas bahawa GPS jauh lebih kuat daripada PBM di Sarawak dan mereka tidak mahu menimbulkan musuh atau saingan yang tidak perlu dalam menghadapi PRU15, terutama untuk membentuk kerajaan pusat selepas pilihan raya,” katanya ketika dihubungi oleh Malay Mail.

Mengulas mengenai potensi PBM untuk mengekalkan kerusi persekutuannya, penganalisis sosio-politik Universiti Malaya Awang Azman Pawi meramalkan ketidakpercayaan besar-besaran di kalangan pengundi di kawasan mereka memandangkan pemimpin parti kebanyakannya adalah pelompat parti.

Beliau berkata PBM kini terdesak untuk sokongan BN untuk kekal relevan dalam kancah politik negara.

“Menyertai gabungan BN adalah penting bagi ahli parlimen parti kerana reputasi mereka telah menjejaskan dengan semua lompat parti.

“Jadi untuk menjadi sebahagian daripada BN adalah penting kerana gabungan itu pada masa ini menggalakkan kestabilan, kesinambungan dan pengalaman dalam mentadbir sebagai sebahagian daripada kempennya,” katanya.

Mengulas Awang, Azmi berkata selain isu amanah utama dalam kalangan pengundi, kekurangan jentera pilihan raya dan sokongan akar umbi PBM tidak memberi petanda baik pada pilihan raya umum akan datang.

“Saya rasa ia akan menjadi satu tugas yang sukar bagi mereka untuk mempertahankan kerusi mereka kerana mereka menang dengan bantuan Pakatan Harapan.

“Saya fikir yang terbaik yang boleh dilakukan oleh Barisan Nasional untuk PBM adalah untuk tidak menerimanya sepenuhnya sebagai sebahagian daripada gabungannya tetapi sebagai sekutu,” tambahnya.

Sebelum ini, Zuraida telah mengumumkan bahawa PBM akan bertanding sebanyak 14 kerusi, terdiri daripada tujuh kerusi persekutuan dan tujuh DUN, untuk PRU15 akan datang.

Beliau berkata kerusi berkenaan semuanya dimenangi oleh wakil parti pada pilihan raya umum 2018 sebelum mereka membentuk parti.

Zuraida juga berkata parti itu perlu menjadi sebahagian daripada gabungan politik untuk PRU15 untuk menjadi sebahagian daripada kerajaan persekutuan semula.

Pada Ogos lalu, sebelum ini dilaporkan Pengerusi BN Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata enam parti politik telah memohon menyertai BN.

Bagaimanapun, presiden Umno itu berkata keputusan hanya akan dibuat pada mesyuarat majlis tertinggi BN.

Setiausaha Agung BN Datuk Seri Zambry Abd Kadir berkata semua permohonan untuk menyertai gabungan itu sedang ditapis oleh sekretariat BN.

Read Previous

Laporan: Indonesia mempertimbangkan untuk membeli minyak Rusia kerana harga bahan api melonjak

Read Next

Sultan Selangor membatalkan gelaran negeri yang dianugerahkan kepada Najib, Rosmah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.