The Malaysia Post

Laporan: Indonesia mempertimbangkan untuk membeli minyak Rusia kerana harga bahan api melonjak

Presiden Indonesia Joko Widodo sedang mempertimbangkan untuk menyertai India dan China dalam membeli minyak Rusia untuk mengimbangi tekanan yang semakin meningkat akibat peningkatan kos tenaga, lapor Financial Times pada hari Isnin.

“Kami sentiasa memantau semua pilihan. Jika ada negara (dan) mereka memberikan harga yang lebih baik, sudah tentu,” kata Widodo dalam temu bual dengan Financial Times ketika ditanya sama ada Indonesia akan membeli minyak dari Rusia.

Awal bulan ini, Widodo menaikkan harga bahan api bersubsidi sebanyak 30 peratus dan berkata bahawa kenaikan harga itu adalah “pilihan terakhirnya” kerana tekanan fiskal, mencetuskan bantahan di seluruh negara yang mempunyai 270 juta orang.

Sebarang langkah untuk membeli minyak mentah Rusia pada harga melebihi had yang dipersetujui oleh negara G7 boleh menyebabkan Indonesia dikenakan sekatan A.S.

Pada Ogos, Menteri Pelancongan Sandiaga Uno berkata bahawa Indonesia telah ditawarkan minyak mentah Rusia pada diskaun 30 peratus. Berikutan itu, syarikat minyak negara, Pertamina berkata ia sedang mengkaji risiko membeli minyak Rusia.

Ekonomi terbesar Asia Tenggara, Indonesia mencatatkan kadar inflasi tahunan 4.69 peratus pada Ogos, melebihi julat sasaran bank pusat 2 peratus-4 peratus untuk bulan ketiga berturut-turut, disebabkan harga makanan yang tinggi.

Read Previous

Styles mencetuskan perdebatan seksualiti dengan tayangan perdana ‘My Policeman’ di Toronto

Read Next

Penganalisis: BN mungkin hanya mengekalkan PBM sebagai sekutu dan bukan sebahagian daripada gabungan, tidak akan menyerahkan tujuh kerusi Parlimen untuk pelompat parti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.