The Malaysia Post

Styles mencetuskan perdebatan seksualiti dengan tayangan perdana ‘My Policeman’ di Toronto

Bintang pop Harry Styles membincangkan kerumitan seksualiti dan berkata dia mendapati lelaki gay tertutup yang dilakonkannya dalam drama 1950-an My Policeman menyedihkan, ketika filem terbarunya ditayangkan di festival filem Toronto Ahad.

My Policeman ialah salah satu daripada beberapa filem bertemakan LGBTQ yang dipuji oleh penganjur sebagai tahun “kejayaan” di festival filem terbesar di Amerika Utara, bersama-sama dengan Bros rom-com Billy Eichner dan drama tentera gay The Inspection yang dipuji secara kritis.

Tetapi tayangan perdana dunia filem terbaharu Styles muncul ketika pelakon-penyanyi Britain itu berdepan dakwaan daripada beberapa pengkritik berprofil tinggi untuk menggunakan budaya aneh, termasuk pilihan fesyennya yang tidak mengikut jantina, sambil mengekalkan seksualitinya sendiri samar-samar.

Dalam filem itu, dia memainkan watak Tom, seorang anggota polis yang terperangkap dalam cinta segi tiga terlarang dengan seorang wanita muda dan kurator galeri seni bandar pada 1950-an Britain, apabila homoseksualiti adalah haram.

“Saya fikir terdapat begitu banyak nuansa kepada mereka, dan begitu banyak kerumitan yang datang untuk orang dalam kehidupan sebenar di sekitar seksualiti dan mencari diri mereka sendiri,” kata Styles pada sidang akhbar Toronto.

Filem itu, yang turut dibintangi oleh Emma Corrin dan Rupert Everett, melompat antara 1957 dan 1999, menggambarkan ketiga-tiga mereka pada dua peringkat berbeza dalam kehidupan mereka, apabila sikap dan undang-undang Britain tentang homoseksual telah berubah secara radikal.

Ia berkaitan dengan akibat untuk ketiga-tiga Tom yang terpaksa menyembunyikan cintanya kepada kurator Patrick.

“Saya rasa versi penerimaan Tom agak menyedihkan – saya fikir dia menerima bahawa dia akan menafikan bahagian dirinya ini untuk masa yang sangat lama,” kata Styles.

Beliau berkata: “Bagi saya, sebab mengapa cerita itu sangat dahsyat adalah kerana akhirnya bagi saya, keseluruhan cerita adalah mengenai masa yang terbuang.

“Saya rasa masa yang terbuang adalah perkara yang paling dahsyat, kerana ia satu-satunya perkara yang kita tidak boleh kawal. Ia adalah satu perkara yang kita tidak boleh dapatkan kembali.”

pelakon LGBTQ

Gaya telah dipuji oleh sesetengah pihak kerana menormalkan ketidakstabilan jantina dan bercakap untuk hak LGBTQ, dan terkenal mencetuskan spekulasi tentang seksualitinya dengan memberitahu penonton konsert, “Kita semua agak gay, bukan?”

Tetapi kedudukannya telah mendapat kritikan daripada tokoh LGBTQ terkenal seperti pelakon-penyanyi Billy Porter, yang telah menuduh Styles “hanya melakukannya kerana ia adalah perkara yang perlu dilakukan.”

Topik pelakon yang tidak mengenal pasti secara terbuka sebagai LGTBQ yang memainkan peranan gay telah dibangkitkan malah diejek lebih awal di festival Toronto dengan tayangan perdana dunia “Bros” — ditakrifkan sebagai rom-com gay pertama dari studio utama Hollywood.

“Seluruh pelakon adalah pelakon LGBTQ secara terbuka, walaupun dalam peranan lurus dalam filem itu, yang jarang berlaku,” kata bintang Eichner kepada AFP di permaidani merah.

Filem itu sendiri mengandungi beberapa sindiran tentang pelakon lurus yang dikatakan lapar Oscar mengambil peranan gay dalam filem, seperti Brokeback Mountain dan The Power of the Dog tahun lalu yang dibintangi oleh Benedict Cumberbatch.

“Maksud saya ia adalah tidak masuk akal dan agak menjengkelkan bahawa ia mengambil masa yang lama, bahawa kami tidak mempunyai lebih banyak filem ini; sepatutnya ada banyak filem ini sekarang,” kata Eichner, mengenai Bros.

“Tetapi, saya sangat bersyukur kerana Universal akhirnya memutuskan bahawa sudah tiba masanya.” Pengarah Nicholas Stoller menambah bahawa dia berharap filem tentang podcaster New York gay yang fobia komitmen yang berat hati mencari cinta akan bergema dengan “bukan hanya penonton LGBTQ, tetapi penonton lurus.”

‘Saya nampak awak’

Menjelang festival itu, Ketua Pegawai Eksekutif acara itu Cameron Bailey memberitahu AFP terdapat “kejayaan tahun ini” untuk filem yang penuh dengan “kisah LGBTQ yang diceritakan di tempat yang mungkin belum pernah mereka kunjungi, dan dengan cara yang lebih arus perdana.

“Syarikat terbesar yang membuat filem selalunya menjadi yang paling berhati-hati, boleh kita katakan, apabila ia datang kepada perwakilan seperti ini,” katanya.

“Itu nampaknya berubah.” Antaranya ialah The Inspection daripada penulis-pengarah Elegance Bratton, yang menggunakan pengalamannya sendiri sebagai lelaki gay kulit hitam yang menyertai Marin AS untuk melarikan diri dari gelandangan dan terpaksa menanggung homofobia yang kejam pada masa-masa tertentu.

Jeremy Pope, yang memainkan watak alter ego Bratton, Ellis dan secara terbuka gay, memberitahu Deadline bahawa persembahannya datang “dari tempat kebenaran dan kejujuran.”

“Ia akhirnya menjadi sesuatu yang sangat indah dan — bagi saya dan baginya — sangat menyembuhkan, dapat melihat ke seberang bilik pada penulis dan pengarah saya, itu Hitam dan aneh, dan berkata ‘Saya jumpa awak.’“ TIFF berlari sehingga 18 September.

Read Previous

Tepuk tangan kemudian hening pada perjalanan terakhir Ratu Elizabeth II

Read Next

Laporan: Indonesia mempertimbangkan untuk membeli minyak Rusia kerana harga bahan api melonjak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.