The Malaysia Post

Atlet Yang Menjadi Berita Antarabangsa Pada 2021 & Menjelmakan Semangat ‘Malaysia Boleh’

Malaysia Boleh

Walaupun kami hancur akibat pandemik Covid-19, terdapat beberapa siri pencapaian luar biasa oleh atlet kami yang membanggakan kami. Berikut adalah senarai mereka yang menjiwai semangat ‘Malaysia Boleh’ dan membuktikan kepada kita bahawa rakyat Malaysia mempunyai bakat sukan.

1. Lee Zii Jia — pemain badminton yang menjadi bualan 2021

Kredit gambar: @leeziijia

2021 merupakan tahun yang besar untuk pemain badminton perseorangan lelaki Lee Zii Jia, yang mendapat populariti pada Mac apabila dia memenangi Kejohanan Terbuka Seluruh England menentang Viktor Axelsen dari Denmark. Pencapaian luar biasa ini meletakkan Lee dalam perhatian dengan ramai penduduk tempatan menunjukkan minat yang semakin meningkat dalam aktiviti pemain muda yang sedang berkembang di dalam dan di luar gelanggang.

Selepas kemenangan Terbuka Seluruh England, Lee menjadi tajuk utama berita beberapa kali apabila dia mengeluarkan lagu dan peminatnya membentuk fandom baharu yang dipanggil ‘Shattlehearts’ untuk menyokong pemain itu semasa Sukan Olimpik Tokyo 2020.

Selain itu, Lee turut menduduki tempat ke-7 dalam Kedudukan Dunia Persekutuan Badminton Dunia (BWF) sebelum dicalonkan untuk Anugerah BWF dalam kategori Pemain Terbaik Tahunan. Popularitinya di kalangan rakyat Malaysia terserlah apabila menjadi atlet carian teratas 2021 di Google Malaysia.

2. Azizulhasni Awang — pelumba basikal trek yang menghidupkan semula harapan kami di Tokyo 2020 Olimpik

Kredit gambar: @azizulhasniawang

Pelumba basikal trek negara Azizulhasni Awang, yang merupakan atlet kedua paling dicari oleh rakyat Malaysia pada 2021 di Google Malaysia, menghidupkan semula harapan pingat negara pada Sukan Olimpik Tokyo 2020 apabila memenangi pingat perak dalam acara keirin lelaki.

Walaupun rakyat Malaysia lazimnya bergantung kepada pemain badminton untuk membawa pulang pingat Olimpik, Azizul membuatkan semua orang percaya bahawa atlet dalam sukan lain seperti berbasikal trek boleh menyumbang pingat juga dengan kemenangan terbaru ini.

Kemenangan pingat peraknya di Sukan Olimpik juga menjadikan dia satu-satunya atlet Malaysia yang memenangi pingat dalam acara berbasikal. Sejurus sebelum Sukan Olimpik Tokyo 2020, pencapaian Azizul sebagai pelumba basikal trek negara turut dihadiahkan dengan gelaran Datuk yang dianugerahkan kerajaan negeri Terengganu pada Julai 2021.

Baca Lagi | 1,270 Pekerja Diberhentikan Dalam Sektor Teknologi

Baca Lagi | Gunung Berapi Terbesar di Dunia Meletus di Hawaii

3. Nicol David — ikon skuasy yang menjadi atlet terhebat sepanjang zaman

Kredit gambar: Nicol David

Apabila kita bercakap tentang sukan di Malaysia, tiada siapa yang setanding dengan pemain skuasy legenda Nicol Ann David. Kebanggaan negara, yang bersara dua tahun lalu, mencipta pencapaian bersejarah pada 2021 apabila dia dinobatkan sebagai Atlet Terhebat Sukan Dunia Sepanjang Zaman dalam tinjauan dalam talian yang diadakan oleh Persatuan Sukan Dunia Antarabangsa pada ulang tahun ke-40nya.

Nicol memperoleh jumlah undian hebat sebanyak 318,943 berbanding naib juara James Kehoe, atlet tarik tali Ireland yang memperoleh 113,120 undi dan pelumba Ukraine Larysa Solovlova yang menduduki tempat ketiga dengan 80,790 undi.

Walaupun sudah beberapa tahun bersara, Nicol terus menjadi tajuk utama antarabangsa untuk prestasi dan pencapaian yang menakjubkan sepanjang kerjayanya.

4. Pandelela Rinong Pamg — penyelam kebangsaan yang merupakan lambang kuasa gadis

Kredit gambar: @pandelela

Penerjun negara Pandelela Rinong mewakili Malaysia sekali lagi pada 2021 di Sukan Olimpik Tokyo 2020. Walaupun peluang tidak menyebelahinya dan dia pulang tanpa pingat, Pandelela tetap mencipta rekod dengan menjadi atlet wanita Malaysia pertama menyertai Sukan Olimpik sebanyak empat kali.

Dengan penyertaannya dalam Sukan Olimpik Tokyo 2020, dia kini terikat dengan legenda badminton Lee Chong Wei yang telah beraksi dalam empat temasya juga.

Terdahulu pada 2021, Pandelela turut mencipta sejarah dengan memenangi pingat emas pertama negara pada Piala Dunia Terjun Fina di Jepun. Olimpik wanita Malaysia yang paling dihormati terus bekerja keras untuk Sukan Olimpik akan datang dengan harapan untuk memenangi pingat emas pertama negara — sesuatu yang kita semua nantikan untuk saksikan.

5. Soh Wai Ching — pelari menara yang mencipta sejarah pada 2021

Kredit gambar: @mastowerrunner

Pelari menara Malaysia Soh Wai Ching, yang mencipta sejarah menjadi orang Asia pertama memenangi Empire State Building Run Up, adalah seorang lagi atlet negara yang menjiwai semangat ‘Malaysia Boleh’ pada 2021.

Soh menamatkan perlumbaan dengan menaiki 1,576 anak tangga menara terkenal di New York itu dalam masa hanya 10 minit dan 46 saat. Walaupun larian menara mungkin bukan sukan yang terkenal di kalangan rakyat Malaysia, Soh mencipta nama di pertandingan antarabangsa pada 2021.

Pada Ogos 2021, beliau memenangi Kejohanan Towerrunning Jerman di Menara Cologne, mendaki 39 tingkat dan 714 anak tangga pada kenaikan ketinggian 142m dalam masa tiga minit dan 24 saat sahaja.

Pada November 2021, Soh turut mencipta rekod baru untuk larian menara di Menara Willis di Chicago yang pernah menjadi bangunan tertinggi di dunia dengan masa siap 12 minit 57 saat.

Read Previous

Gunung Berapi Terbesar di Dunia Meletus di Hawaii

Read Next

King Cole Memerintah sebagai Bar Jazz dan Wiski Terbesar di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.