The Malaysia Post

Gunung Berapi Terbesar di Dunia Meletus di Hawaii

Gunung Berapi Aktif Terbesar Di Dunia Meletup Dalam Kehidupan

Gunung berapi aktif terbesar di dunia meletup hidup buat pertama kali dalam tempoh 40 tahun, memuntahkan lava dan abu panas semalam dalam paparan kemarahan alam semula jadi yang menakjubkan oleh Mauna Loa di Hawaii.

Sungai-sungai batu cair boleh dilihat tinggi di atas gunung berapi, mengeluarkan awan besar wap dan asap di puncak di Big Island, dan mencetuskan amaran keadaan boleh berubah dengan cepat.

Mauna Loa

Tekanan telah dibina di Mauna Loa selama bertahun-tahun, menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat, yang melaporkan letusan itu boleh dilihat dari 45 batu (72 kilometer) jauhnya, di bandar Kona di pantai barat pulau utama Hawaii.

Letusan, yang bermula sejurus sebelum tengah malam Ahad, pada mulanya terkandung dalam kaldera — kawasan cekung di bahagian atas gunung berapi — tetapi pakar vulkanologi berkata semalam lava kini melarikan diri daripada retakan di sisinya.

“Letusan Mauna Loa telah berhijrah dari puncak ke Zon Retak Timur Laut di mana rekahan memberi beberapa aliran lava,” kata USGS di laman webnya.

Baca Lagi | Lebih RM500,000 Dikeluarkan kepada Ayam, Pengeluar Telur, Pemborong dan Peruncit

Baca Lagi | 1,270 Pekerja Diberhentikan Dalam Sektor Teknologi

Gunung Berapi Meruap Hawaii

Agensi itu berkata pada masa ini tiada ancaman kepada orang yang tinggal di bawah zon letusan, tetapi memberi amaran bahawa gunung berapi itu tidak menentu.

“Berdasarkan peristiwa lalu, peringkat awal letusan zon keretakan Mauna Loa boleh menjadi sangat dinamik, dan lokasi serta pendahuluan aliran lava boleh berubah dengan cepat.”

Pakar juga memberi amaran bahawa angin boleh membawa gas gunung berapi dan abu halus ke bawah, serta Pele’s Hair — nama yang diberikan kepada helaian kaca gunung berapi halus yang terbentuk apabila gelung lava sejuk dengan cepat di udara.

Dinamakan sempena Pele, dewi gunung berapi Hawaii, helaian itu boleh menjadi sangat tajam dan menimbulkan potensi bahaya kepada kulit dan mata.

Imej udara ini menunjukkan lava di zon keretakan timur laut Mauna Loa di Hawaii 28 November 2022.

‘Gunung Panjang’

Pihak berkuasa di Hawaii tidak mengeluarkan sebarang arahan pemindahan, walaupun kawasan puncak dan beberapa jalan di wilayah itu ditutup, dan dua pusat perlindungan telah dibuka sebagai langkah berjaga-jaga.

Nasihat kejatuhan abu telah dikeluarkan mengikut arah angin gunung berapi, dengan pengumpulan abu yang sedikit dijangka pada kapal di perairan lautan di sepanjang tenggara Big Island.

Ahli vulkanologi Robin George Andrews berkata letusan itu pada asalnya telah dikawal, tetapi kini merebak.

“Oof. Lava kini meletus dari lubang-lubang baru di cerun di sepanjang Zon Keretakan Timur Laut Mauna Loa, atau NERZ. Itu membawa dimensi berbahaya baharu kepada letusan itu,” tulisnya di Twitter.

“Hakikat bahawa ia adalah gunung berbahaya yang tidak meletus sejak 1984 — jeda letusan paling lama dalam sejarah yang direkodkan — itulah sebabnya kita semua harus memerhatikannya.”

Tetapi Andrews meramalkan bahawa melainkan jika kadar aliran lava meningkat secara mendadak, bandar Hilo di timur laut, yang menempatkan kira-kira 44,000 orang, “akan baik-baik saja.”

Gunung berapi terbesar di Bumi mengikut volum, Mauna Loa, yang namanya bermaksud “Gunung Panjang,” meliputi separuh daripada Pulau Besar dan lebih besar daripada gabungan pulau-pulau Hawaii yang lain.
Pinggiran kapal selam gunung berapi itu terbentang berbatu-batu ke dasar lautan yang seterusnya tertekan oleh jisim besar Mauna Loa — menjadikan puncaknya kira-kira 17 kilometer (10.5 batu) di atas pangkalannya, menurut USGS.

Salah satu daripada enam gunung berapi aktif di kepulauan Hawaii, Mauna Loa telah meletus sebanyak 33 kali sejak 1843.
Letusan terbaharunya, pada tahun 1984, berlangsung selama 22 hari dan menghasilkan aliran lava yang mencecah kira-kira tujuh kilometer (empat batu) dari Hilo.

Kilauea, gunung berapi di sebelah tenggara Mauna Loa, meletus hampir berterusan antara 1983 dan 2019, dan letusan kecil di sana telah berterusan selama berbulan-bulan.

Read Previous

1,270 Pekerja Diberhentikan Dalam Sektor Teknologi

Read Next

Atlet Yang Menjadi Berita Antarabangsa Pada 2021 & Menjelmakan Semangat ‘Malaysia Boleh’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.