The Malaysia Post

Pakatan akan mengambil risiko Selangor, N. Sembilan dengan tinjauan tak segerak, pemerhati memberi amaran

Rintangan kepada Dossolution Perhimpunan

Rancangan Pakatan Harapan untuk menentang pembubaran dewan-dewan negeri di bawah kawalannya kini boleh menyebabkan ia terdedah kepada kehilangan Negeri Sembilan dan Selangor tahun depan, menurut penganalisis politik.

Gabungan itu juga boleh melihat kawalannya ke atas Pulau Pinang – yang kini menjadi kubu kuat – terhakis jika pilihan raya negeri itu secara berasingan daripada pilihan raya umum ke-15 ditetapkan bulan depan, mereka mengingatkan.

Mereka berkata pakatan Pembangkang akan menentang jentera pilihan raya Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN) pada PRU15, tetapi tidak demikian jika pilihan raya negeri hanya diadakan tahun depan.

“Terbukti sebelum ini apabila pilihan raya negeri diadakan, PH kalah,” kata Profesor Madya Universiti Utara Malaysia (UUM), Mohd Azizuddin Mohd Sani. “Jadi, mereka perlu berhati-hati dan berkira dalam melihat peluang mereka untuk menang.

“Ia akan menjadi perjuangan yang sukar untuk mengekalkan Negeri Sembilan,” katanya.

Mohd Azizuddin menjelaskan bahawa PH memerlukan peratusan keluar mengundi yang tinggi untuk mempertahankan negeri itu dengan jayanya, tetapi ini biasanya rendah untuk pilihan raya negeri sendiri.

Pembubaran Dewan Undangan Negeri

Majlis presiden PH sebelum ini memutuskan bahawa tiga negeri yang masih di bawah kawalan gabungan itu tidak seharusnya membubarkan DUN mereka jika PRU15 bertepatan dengan musim tengkujuh akhir tahun apabila banjir mungkin berlaku.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengakui perkara itu ketika mengumumkan pembubaran Parlimen semalam, namun menggesa negeri-negeri tetap mengikuti langkah itu supaya tidak membebankan orang ramai atau menanggung kos tambahan.

Felo Kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura Oh Ei Sun memberi amaran bahawa kerajaan persekutuan baharu, yang boleh menjadi Umno yang lebih berkuasa, boleh “melatih semua senjata mereka” di Pulau Pinang semasa pilihan raya negeri jika ia diadakan secara berasingan.

Beliau berkata PKR mungkin menyaksikan pengurangan majoriti dalam pilihan raya negeri manakala Amanah akan “dikanibal” oleh Umno dan PAS.

“Apa yang penting di negara ini adalah Melayu konservatif, dan bagi mereka, undur sentiasa Umno, kemudian PAS, kemudian mungkin parti Melayu lain, tetapi tidak pernah parti PH,” katanya.

Bagaimanapun, Oh mengakui sekiranya PH turut mengadakan pilihan raya negeri pada PRU15, sumbernya juga perlu dibelanjakan.

“Jadi, tiada kemenangan untuk mereka sama ada,” katanya.

Kubu PH

Penganalisis sosioekonomi Universiti Malaysia Awang Azman Awang Pawi berkata Pulau Pinang akan kekal sebagai kubu kuat PH tanpa mengira bila pilihan raya negeri diadakan, sambil menyatakan bahawa gabungan itu kini memegang semua kecuali tujuh kerusi dalam dewan.

Beliau juga percaya bahawa walaupun BN yang tidak terganggu akan dapat membawa semua kekuatannya untuk menanggung negeri ini, ia hanya berkemungkinan akan mencabut kembali sebahagian daripada tanah yang hilang sejak 2008.

Bagaimanapun, beliau berkata keadaan di Selangor dan Negeri Sembilan akan berbeza.

“PH mungkin kehilangan kedua-dua negeri itu jika mereka tidak mengadakan pilihan raya negeri semasa PRU15,” katanya.

Ismail Sabri mengumumkan pembubaran Parlimen semalam, menamatkan spekulasi bila PRU15 akan diadakan.

Saingan termasuk PH terus mengkritik Ismail Sabri dan BN yang memerintah kerana mencetuskan PRU15 sekarang kerana ia berkemungkinan bertepatan dengan banjir yang biasanya mengiringi musim tengkujuh akhir tahun.

Tahun lepas, Malaysia mengalami salah satu banjir paling teruk dalam rekod, menyebabkan anggaran RM6.5 bilion kerosakan harta benda dan menyebabkan lebih 71,000 orang kehilangan tempat tinggal.

Banjir itu amat teruk di Selangor, negeri paling industri di negara ini, di mana hampir separuh daripada 54 kematian berkaitan banjir berlaku.

Baca lagi | TV negara Iran digodam dengan imej pemimpin tertinggi dalam crosshair
Baca lagi | Umno mempertikaikan PRU15 pada awal November, sebelum banjir melanda

Read Previous

Umno mempertikaikan PRU15 pada awal November, sebelum banjir melanda

Read Next

Jumlah mangsa banjir Sabah seramai 142 orang pagi ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.