The Malaysia Post

Harga Eksport Malaysia Turun 0.7 peratus pada November 2022

Jabatan Statistik

Harga eksport Malaysia jatuh 0.7 peratus pada November 2022 manakala indeks nilai import hampir tidak bergerak, menurut data terkini daripada Jabatan Perangkaan (DoSM).

Dalam satu kenyataan hari ini, ia berkata indeks nilai seunit eksport susut kepada 148.7 mata daripada 149.7 mata pada bulan sebelumnya, manakala indeks nilai seunit import susut sedikit sebanyak 0.01 peratus kepada 133.2 mata.

Agensi itu juga menyatakan bahawa syarat perdagangan negara terus menurun sebanyak 0.7 peratus bulan ke bulan kepada 111.6 mata pada November 2022.

Baca Lagi | Zuraida Lebih Baik Mengambil Perjalanan Politik Melangkaui PBM, Kata Penganas

Baca Lagi | Ahli Parlimen Selayang Nafi Tuntutan Bar

Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin

Ketua perangkaan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin mengaitkan indeks nilai seunit eksport yang lebih rendah disebabkan penurunan indeks minyak dan lemak haiwan dan sayuran (-6.8 peratus), bahan mentah tidak boleh dimakan (-1.5 peratus) dan bahan api mineral (-0.6). peratus).

Mengenai indeks volum eksport, beliau berkata ia juga menurun sebanyak 0.4 peratus pada bulan yang sama berikutan penurunan indeks bahan api mineral (-23.6 peratus) dan barangan perkilangan (-3.1 peratus).

“Indeks volum eksport pelarasan musim meningkat 8.8 peratus daripada 153.3 mata kepada 166.8 mata. Pada perbandingan tahunan, kedua-dua nilai unit eksport dan indeks volum masing-masing meningkat sebanyak 13.9 peratus dan 1.5 peratus,” kata Mohd Uzir.

Mengenai kejatuhan dalam terma perdagangan Malaysia, DoSM berkata ini sejajar dengan penurunan indeks minyak dan lemak haiwan dan sayuran (-6.5 peratus), bahan api mineral (-3.2 peratus) dan bahan mentah tidak boleh dimakan (-0.9). peratus).

Sementara itu, syarat perdagangan Malaysia mengekalkan pertumbuhan positif tahun ke tahun sebanyak 4.3 peratus berbanding 107.0 mata pada November 2021.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ahli Parlimen Selayang Nafi Tuntutan Bar

Read Next

Piala AFF: Malaysia Tewas 3-0 Menentang Vietnam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.