The Malaysia Post

Agensi Makanan Singapura menarik balik kicap Jenama Bunga Tangan untuk asid benzoik aditif yang tidak diisytiharkan

Agensi Makanan Singapura (SFA) berkata semalam bahawa ia telah mengarahkan penarikan balik sejenis kicap buatan Malaysia selepas ia mengesan sejenis bahan tambahan yang melebihi had kawal selia untuk sos di sini.

Bahan tambahan – yang dikenal pasti sebagai asid benzoik – tidak diisytiharkan pada pembungkusan makanan kicap Jenama Bunga Tangan.

Produk yang terlibat dicop dengan nombor kelompok KSS0 125 dan mempunyai tarikh luput pada 26 Julai 2025.

Pengimport Heng Yoon Trading telah diarah menarik balik produk itu sebagai langkah berjaga-jaga.

Hanya bahan tambahan makanan yang dibenarkan yang berada dalam paras maksimum yang dikenakan dibenarkan untuk digunakan dalam makanan di bawah Peraturan Makanan Singapura.

Dalam siaran medianya, SFA berkata bahawa penggunaan sekali sahaja produk yang terjejas tidak mungkin menjadi kebimbangan keselamatan “berdasarkan tahap (asid benzoik) yang dikesan”.

Ini terutamanya kerana kicap “bukan makanan ruji yang digunakan pada tahap tinggi”, tambahnya.

Walau bagaimanapun, pengguna tidak boleh mengambil makanan yang mengandungi asid benzoik yang tinggi dalam tempoh yang lama.

“Ini kerana walaupun asid benzoik adalah bahan tambahan biasa, yang selamat apabila digunakan dalam kuantiti yang kecil, kajian terhadap haiwan yang diberi makan dengan dos asid benzoik yang tinggi telah menunjukkan gangguan sistem saraf pusat serta perubahan dalam otak mereka,” SFA. berkata.

Sesiapa yang telah mengambil produk yang terlibat dan mempunyai kebimbangan tentang kesihatannya boleh mendapatkan nasihat perubatan. Mereka juga boleh menghubungi tempat pembelian mereka untuk pertanyaan.

Read Previous

Glenn Close untuk mengetuai juri di festival filem San Sebastian

Read Next

AS meluluskan AS$1.1b sebagai senjata untuk Taiwan, menimbulkan kemarahan China

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.