The Malaysia Post

Presiden Colombia Tarik Balik Kenyataan Kanak-Kanak Hilang Di Amazon Ditemui Hidup

Semalam, Presiden Colombia Gustavo Petro mengeluarkan kenyataan rasmi untuk menarik balik dakwaannya tentang kehilangan empat kanak-kanak Orang Asli selama lebih dari dua minggu selepas nahas kapal terbang di Amazon.

Beliau mengumumkan bahawa kanak-kanak tersebut telah ditemui dalam keadaan hidup. Petro memohon maaf atas kesilapan tersebut dan memastikan bahawa pasukan tentera dan masyarakat Orang Asli akan terus mencari kanak-kanak tersebut tanpa mengenal jemu untuk memberikan berita yang ditunggu-tunggu kepada negara.

Tentera Dikerahkan Dalam Misi Pencarian Mangsa Hilang

Lebih daripada 100 askar serta anjing penghidu telah dikerahkan untuk mencari kanak-kanak tersebut di dalam hutan selatan Caqueta.

Kanak-kanak berusia 11 bulan, 13 tahun, sembilan tahun, dan empat tahun itu dipercayai telah berkeliaran di hutan sejak nahas kapal terbang pada 1 Mei.

Petro menekankan bahawa pada masa ini, pencarian dan penyelamatan kanak-kanak tersebut menjadi keutamaan utama, dan kehidupan mereka adalah yang paling penting.

Pengumuman Petro pada Rabu telah menimbulkan kekeliruan kerana beliau tidak memberikan butiran lanjut mengenai cara dan tempat kanak-kanak tersebut diselamatkan, atau bagaimana mereka mampu bertahan sendiri di dalam hutan.

Namun, nenek kanak-kanak itu, Fidencio Valencia, menyatakan bahawa terdapat harapan kanak-kanak tersebut masih hidup kerana mereka biasa berada di dalam hutan.

Dia juga mengatakan bahawa tenaga Orang Asli akan membantu dalam usaha penyelamatan.

Baca lagi | Wajibkan Bank Membayar Balik Mangsa Penipuan, Ahli Parlimen Stampin Beritahu Kerajaan

Terdapat Tanda Tanda Kelangsungan Hidup

Pada Rabu, Institut Kebajikan Keluarga kerajaan menerima maklumat yang mengesahkan bahawa kanak-kanak tersebut ditemui hidup dan dalam keadaan sihat.

Namun, tentera menghadapi kesukaran dalam menjalin hubungan rasmi dengan mereka disebabkan oleh cuaca buruk dan keadaan geografi yang sukar.

Operasi pencarian dan penyelamatan masih berterusan.

Syarikat penerbangan Avianline Charters, pemilik kapal terbang yang terhempas, sebelum ini melaporkan bahawa kanak-kanak itu telah ditemui dan dibawa ke hilir sungai dengan bot.

Namun, mereka juga menyatakan bahawa tidak ada pengesahan mengenai keselamatan kanak-kanak tersebut, dan keadaan ribut petir meningkatkan risiko mereka.

Gambar yang dikeluarkan oleh tentera menunjukkan tanda-tanda kelangsungan hidup, seperti gunting, kasut, dan ikatan rambut, di antara dahan di lantai hutan.

Botol minuman bayi dan kepingan buah separuh dimakan juga ditemui sebelum penemuan tempat perlindungan yang dibina secara improvisasi dengan kayu dan dahan.

Terdahulu, tentera menemui mayat juruterbang dan dua orang dewasa yang telah terbang ke San Jose del Guaviare, salah satu bandar utama di timur Colombia pada Isnin dan Selasa lalu.

Baca lagi | Virgin Galactic’s Branson melonjak ke angkasa di atas kapal terbang roket

Akses ke Kawasan Nahas Sukar

Misi menyelamat berdepan kesukaran disebabkan oleh kehadiran pokok gergasi yang tinggi dan hujan lebat.

Kanak-kanak tersebut berasal dari komuniti Orang Asli Huitoto, yang hidup secara harmoni dengan hutan.

Komuniti ini memiliki kemahiran dalam memburu, memancing, dan mengumpul, yang mungkin membantu kanak-kanak tersebut untuk bertahan hidup.

Populasi Huitoto telah berkurang secara mendadak akibat eksploitasi, penyakit, dan asimilasi dalam beberapa dekad terakhir.

Read Previous

KJ Mohon Pas Berhenti Bercakap Mengenai Konsert Coldplay

Read Next

Novak Djokovic Tewas Kepada Dane Holger Rune Terbuka Itali

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.