The Malaysia Post

Undian “no-vote” terhadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di luluskan

Dewan Rakyat telah meluluskan motion untuk mengadakan undi “no-vote” terhadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof berkongsi bahawa resolusi itu, yang dibentangkan oleh mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, akan dikemukakan ke mesyuarat satu hari yang akan datang pada 18 Mei.

Mohamad Ariff melaporkan bahawa Dr Mahathir mendapat dua usul pada 4 Mei.

Yang pertama adalah membuat keputusan di bawah Peraturan Tetap 4 bahawa Speaker kekal sehingga pembubaran Parlimen. Di bawah Peraturan Tetap 273 yang kedua adalah bahawa Muhyiddin tidak memerintahkan sokongan majoriti Dewan.

Dr Mahathir menulis sepucuk surat kepada Speaker dalam surat bertarikh 4 Mei, meminta persetujuan agar usul dan resolusi mengenai perkara itu diizinkan ketika Parlimen bersidang pada 18 Mei selama satu hari.

Dalam hukuman yang sama, Ariff menolak usul ketua menteri Sabah, Datuk Seri Shafie Apdal, yang juga anggota parlimen Semporna. Shafie telah mengajukan petisyen berdasarkan Peraturan Tetap 27 (3) bertarikh 1 Mei yang mendakwa bahawa Dewan memiliki kepercayaan pada Dr Mahathir.

Ariff berkongsi bahawa usul Shafie ditolak, kerana tidak selaras dengan Artikel 43 Perlembagaan Persekutuan. Dia juga menolak usul Datuk Liew Vui Keong yang mengemukakannya di bawah Peraturan Tetap 18.

Empat cadangan disertakan dalam resolusi Liew, termasuk Muhyiddin tidak memerintahkan majoriti DPR dan Dr Mahathir yang mendapat sokongan majoriti DPR.

Cadangan lain adalah bahawa penggubal undang-undang tidak terikat dengan undang-undang perintah kawalan pergerakan (MCO) kerana Dewan bertanggungjawab untuk urusannya sendiri; dan terakhir, cadangan agar Dewan duduk selama lapan hari dan bukannya hanya enam.

Untuk itu, Ariff mengatakan bahawa beberapa cadangan Liew ditolak kerana tidak mendesak. Sementara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Takiyuddin Hassan mengatakan bahawa dia tidak mendapat pengesahan sekiranya usul itu telah diluluskan sebelum persidangan pada 18 Mei.

Difahamkan, dalam surat bertarikh 4 Mei, Dr Mahathir mengusulkan untuk menggerakkan usul menurut Peraturan Tetap 26 (1) Dewan Rakyat, dibaca bersama dengan Perintah Tetap 27 (3), untuk mengemukakan resolusi untuk menentukan bahawa Muhyiddin tidak menikmati sokongan majoriti Ahli Parlimen Dewan Rakyat.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Muhyiddin – apakah dia masih mempunyai sokongan majoriti?

Read Next

MCO dilanjutkan hingga 9 Jun – Muhyiddin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.