The Malaysia Post

Kemenangan Pas di Parlimen Kemaman dalam PRU15 Dibatalkan oleh Mahkamah

Pada 26 September 2023, Mahkamah Pilihan Raya Terengganu telah mengeluarkan keputusan mengejutkan yang membatalkan kemenangan calon Pas, Che Alias Hamid, di kerusi Parlimen Kemaman semasa Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang berlangsung pada akhir tahun lalu. Keputusan ini dibuat selepas Mahkamah mendapati adanya unsur sogokan kepada pengundi di kawasan Parlimen Kemaman semasa kempen PRU15.

Unsur Sogokan dalam Kempen PRU15

Hakim Datuk Anselm Charles Fernandis, yang juga merupakan Hakim Mahkamah Tinggi Melaka, telah memutuskan bahawa terdapat unsur sogokan kepada pengundi di kawasan Parlimen Kemaman semasa kempen PRU15. Keputusan ini merupakan pukulan besar kepada Che Alias Hamid dan parti Pas, yang pada awalnya telah memenangi kerusi Parlimen Kemaman dengan majoriti yang besar.

Tuntutan Pembatalan Keputusan PRU15

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said, telah memfailkan petisyen pada 3 Januari lalu, memohon mahkamah membatalkan keputusan PRU15 bagi Parlimen Marang, Kemaman, dan Kuala Terengganu. Petisyen ini dibuat atas dakwaan berlakunya pengagihan wang secara berleluasa di ketiga-tiga kawasan tersebut semasa PRU15.

Baca lagi | Muhyiddin Pertimbang Saman Perdana Menteri Anwar Ibrahim Atas Fitnah Terima Dana Judi PRU15 Lalu

Perjalanan Kes di Mahkamah

Pada awalnya, petisyen bagi Parlimen Kemaman telah dibatalkan di Mahkamah Pilihan Raya Terengganu pada 12 Februari lalu. Namun, Mahkamah Persekutuan kemudian memerintahkan petisyen pilihan raya ini untuk dirujuk semula ke Mahkamah Tinggi untuk perbicaraan penuh setelah rayuan Badan Perhubungan UMNO Terengganu diterima pada 2 Jun lalu. Ini menandakan bahawa kes ini telah mengalami perkembangan yang signifikan sepanjang tempoh tersebut.

Keputusan PRU15 yang Dibatalkan

Pada PRU15, Che Alias Hamid telah memenangi kerusi Parlimen Kemaman dengan majoriti sebanyak 27,179 undi. Keputusan ini menjadikan kemenangan Pas sebagai satu-satunya pilihan raya yang paling menonjol dalam sejarah politik kawasan ini. Walau bagaimanapun, dengan pembatalan ini, kawasan Parlimen Kemaman kini akan menyaksikan proses pilihan raya yang baru.

Keputusan Mahkamah ini pastinya akan mencetuskan perbincangan dan tindakan lanjut dalam dunia politik Malaysia. Bagaimanapun, ia juga mengingatkan kita tentang kepentingan pematuhan kepada undang-undang pilihan raya dan integriti dalam proses demokrasi.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

‘Kayuh’ Seorang Diri di LTdL 2023

Read Next

3 Cara untuk Meningkatkan Kerjaya Anda dengan AI

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.