The Malaysia Post

‘Kayuh’ Seorang Diri di LTdL 2023

Bukit Mertajam, 26 September 2023 – Aksi gemilang pelumba-pelumba berbasikal terlihat semasa perlumbaan Peringkat 3 dari Jeli ke Baling sepanjang 183.1 km dalam siri jelajah Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 semalam.

Pelumba dari pasukan Giant Cycling Team, Deng Penghai, mengukuhkan semangatnya untuk meneruskan perjuangan dalam perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 Peringkat 4 dari Bukit Mertajam ke Meru Raya, Ipoh, walaupun menghadapi cabaran besar apabila tiga rakan sepasukannya terlibat dalam kemalangan yang menggemparkan semalam.

Ketika itu, Penghai dan tiga rakan sepasukannya bersedia untuk memulakan perlumbaan Peringkat 3 dari Jeli ke Baling. Namun, nasib malang menimpa mereka apabila van yang mereka naiki terbalik sebelum perlumbaan bermula.

Kemalangan itu dikatakan berpunca daripada pemandu yang hilang kawalan, menyebabkan van itu terbalik di kilometer 34 menuju ke Baling, setelah mereka tersilap jalan daripada tempat permulaan perlumbaan yang terletak di Universiti Malaysia Kelantan (UMK).

Ketabahan Deng Penghai dalam Keadaan Tidak Dijangka

Penghai, dengan ketabahan dan semangat juangnya, memutuskan untuk meneruskan perlumbaan seorang diri meskipun kehilangan sokongan tiga rakan sepasukannya.

Dalam perkembangan ini, Penghai menyatakan perasaan bercampur-campur. Dia mendedahkan bahawa dia tidak merasa gembira ketika mendengar berita kemalangan yang melibatkan tiga rakan sepasukannya semalam. Walau bagaimanapun, beliau juga mengucapkan terima kasih kepada penganjur perlumbaan kerana menjemput mereka untuk mengambil bahagian dalam perlumbaan berprestij itu. Oleh itu, dia memutuskan untuk masih menghadapi cabaran berbasikal sendirian pada hari itu.

Penghai juga mengakui bahawa pengalaman ini adalah kali pertama dan merupakan pengalaman yang sukar. Walaupun begitu, semangatnya tidak pernah mati. Dia merasa dibantu oleh kata-kata sokongan dari pengurusnya yang membantu menguatkan semangatnya. Penghai juga lega kerana tiga rakan sepasukan yang terlibat dalam kemalangan itu selamat dan dia berjaya menamatkan perlumbaan dan menduduki tempat ke-76 pada hari itu.

Baca lagi | Mareczko memenangi Peringkat 4 LTdL 2022 dengan pecah lewat

Keselamatan Rakan Sepasukan Utama Keutamaan

Kemalangan tersebut melibatkan van rasmi pasukan Giant Cycling Team yang mengangkut tiga rakan sepasukan Penghai. Mereka adalah Lin Chuanyang, Wang Zichen, dan Huang Junlei. Kelegaan datang apabila pemeriksaan lanjut menunjukkan bahawa tiada kecederaan serius yang dialami oleh mereka.

Pengurus pasukan Giant Cycling Team, sambil bersyukur dengan keselamatan pelumba-pelumbanya, menyatakan bahawa kejadian sedemikian sangat jarang berlaku dalam dunia perlumbaan berbasikal, dan mereka yakin pihak penganjur akan memberikan penjelasan sewajarnya mengenai insiden ini.

Perlumbaan Peringkat 4 LTdL 2023

Perlumbaan Peringkat 4 LTdL 2023 dijangka akan bermula pada jam 10 pagi hari ini di Kompleks Sukan MBSP, Bukit Mertajam, dan akan berakhir di Bandar Meru Raya, Ipoh, Perak, dengan menempuh perjalanan sejauh 140.2km.

Deng Penghai, semangat juangnya yang membara, akan terus mengukuhkan kehadiran pasukan Giant Cycling Team dalam perlumbaan ini dan mengatasi cabaran dan mencapai kejayaan dalam LTdL 2023. 

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

UNGA78: ‘Hentikan Perang’ dan Zelenskyy tidak perlu bercakap

Read Next

Kemenangan Pas di Parlimen Kemaman dalam PRU15 Dibatalkan oleh Mahkamah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.