The Malaysia Post

Lee Zii Jia dan Ng Tze Yong Buka Langkah Pertama di Terbuka Artik 2023

Pemain badminton Malaysia, Lee Zii Jia dan Ng Tze Yong, telah memulakan saingan mereka di Terbuka Artik 2023 di Vaanta, Finland dengan penuh keyakinan. Kedua-dua pemain ini, yang baru-baru ini beraksi di Sukan Asia di Hangzhou, berjaya melepasi pusingan pertama kejohanan tersebut.

Zii Jia dan Kemenangan Impresif

Pemain nombor 16 dunia, Lee Zii Jia, membuktikan kehebatannya apabila beliau mengatasi cabaran pertamanya di Terbuka Artik 2023. Dalam pertandingan tersebut, Zii Jia menghadapi kelayakan Denmark, Mads Christophersen, dan memenangi perlawanan dengan skor 21-15 dan 21-16. Kejayaan ini menjadikan Zii Jia sebagai calon yang berpotensi untuk mengejar gelaran juara.

Baca lagi | Tze Yong Cipta Kejutan di Terbuka China 2023

Tze Yong Juga Memenangi Pertandingan Pertamanya

Ng Tze Yong, yang merupakan nombor 19 dunia, tidak ketinggalan dalam prestasi cemerlang tersebut. Dia berjaya menjinakkan Kantaphon Wangcharoen dari Thailand dengan skor yang sama seperti Zii Jia, iaitu 21-15 dan 21-16. Kemenangan Tze Yong menunjukkan bahawa dia juga dalam keadaan prima.

Kedua-dua pemain ini, yang telah mengakhiri Sukan Asia mereka dengan cemerlang, sekarang menunggu cabaran seterusnya di Terbuka Artik. Zii Jia dijangka akan berdepan dengan Chico Aura Dwi Wardoyo dari Indonesia, manakala Tze Yong akan menghadapi Chou Tien Chen dari Taiwan atau Zhao Jun Peng dari China.

Baca lagi | Kontroversi Lee Zii Jia dan Tat Meng: Lee Chong Wei Beri Kritikan Keras

Kempen Swing Eropah dan Harapan di Terbuka Denmark

Duo badminton Malaysia ini kini sedang bersedia untuk menjalani kempen swing Eropah mereka. Kempen ini termasuk penyertaan dalam Terbuka Denmark dan Terbuka Perancis dalam tempoh dua minggu akan datang. Bagi Zii Jia, Terbuka Denmark adalah satu saingan yang sangat penting kerana dia perlu mempertahankan mata kedudukannya sebagai Naib Juara tahun lalu. Kemenangan di Terbuka Denmark akan memberi dorongan besar kepada kariernya.

Kejayaan Pasangan Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani

Selain prestasi cemerlang oleh Zii Jia dan Tze Yong, pasangan lelaki Malaysia, Goh Sze Fei dan Nur Izzuddin Rumsani, juga menunjukkan prestasi hebat mereka. Mereka adalah pemenang Kaoshiung Masters dan telah berjaya mengalahkan pasangan dari Perancis, Lucas Corvee dan Ronan Labar, dengan skor 21-18 dan 21-8.

Mereka kini dijangka akan berdepan dengan pasangan dari Denmark, Anders Skaarup Rasmussen dan Kim Astrup, dalam peringkat seterusnya.

Keseluruhannya, prestasi gemilang oleh atlet badminton Malaysia ini memberi harapan dan semangat kepada pencinta badminton negara ini. Mereka adalah wakil Malaysia yang berpotensi untuk mencapai kejayaan besar dalam saingan antarabangsa. 

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Speaker Umum Kekosongan Kerusi Parlimen Kemaman

Read Next

Ubai Dedah Realiti Sebenar Kehidupan Shila Amzah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.