The Malaysia Post

Tze Yong Cipta Kejutan di Terbuka China 2023

Pada tanggal 5 September 2023, dalam aksi menarik di Terbuka China, pemain badminton negara, Ng Tze Yong, telah mencipta kejutan besar dengan mengalahkan pemain dari India yang menduduki ranking keenam dunia, H S Prannoy. Kejayaan gemilang ini telah mengejutkan dunia badminton.

Tze Yong, yang saat itu berada di ranking ke-22 dunia, memulakan perlawanan dengan baik, memenangi set pertama dengan keputusan 21-12. Namun, Prannoy yang berusia 31 tahun itu tidak menyerah begitu sahaja. Beliau bangkit semangat dan memenangi set kedua dengan keputusan 21-13, memaksa perlawanan dibawa ke set penentuan yang sangat sengit.

Dalam set penentuan yang penuh ketegangan, Tze Yong akhirnya berjaya menumpaskan Prannoy dengan keputusan 21-18. Kejayaan ini membuktikan bahawa bakat muda Malaysia dalam badminton semakin bersinar, dan Tze Yong adalah salah satu yang patut diperhatikan oleh peminat badminton Malaysia.

Baca lagi | Cabaran Besar Bagi Zii Jia dan Tze Yong di Terbuka China 2023

Persiapan Tze Yong untuk Pusingan Kedua

Setelah kemenangan yang megah ini, Tze Yong sekarang bersiap untuk menghadapi pusingan kedua Terbuka China. Dia akan berentap dengan pemain Indonesia, Shesar Hiren Rhustavito, yang juga telah memenangi perlawanan pertamanya dengan baik. Rhustavito mengalahkan lawannya dari India, Priyanshu Rajawat, dengan keputusan 21-13, 26-24 dalam tempoh 41 minit di Gimnasium Pusat Sukan Olimpik di Changzhou.

Baca lagi | Chong Wei Akan Bantu Tze Yong menyertai Zii Jia di Sukan Paris

Prestasi Cemerlang Beregu Campuran Tan Kian Meng-Lai Pei Jing di Terbuka China

Selain daripada kejayaan individu yang dicapai oleh Tze Yong, pasangan beregu campuran negara, Tan Kian Meng dan Lai Pei Jing, juga telah melangkah ke pusingan kedua Terbuka China. Mereka berdua menunjukkan prestasi cemerlang apabila berjaya mengalahkan rakan sepelatih mereka, Goh Soon Huat dan Shevon Lai, dengan keputusan 25-23, 21-15.

Kian Meng dan Pei Jing kini bersedia untuk menghadapi pasangan Indonesia yang hebat, Praveen Jordan dan Melati Daeva Oktavianti, dalam perlawanan seterusnya. Pasangan Indonesia ini telah mencipta kejutan dengan mengalahkan pasangan ketujuh dunia dari China, Jiang Zhen Bang dan Wei Ya Xin, dengan keputusan 21-16, 12-21, 21-16.

Kejayaan ini membuktikan bahawa Malaysia masih mempunyai bakat-bakat cemerlang dalam arena badminton, dan mereka terus berusaha untuk mencapai prestasi tertinggi dalam saingan antarabangsa.

Dalam kesimpulannya, Terbuka China 2023 telah menjadi saksi kepada prestasi cemerlang oleh pemain-pemain Malaysia dalam dunia badminton. Kejayaan Tze Yong dan pasangan beregu campuran Kian Meng-Pei Jing telah menggembirakan peminat-peminat badminton Malaysia, dan kita berharap mereka akan terus berprestasi dalam pusingan seterusnya. Mari kita terus menyokong mereka dalam usaha mereka untuk membawa pulang gelaran di Terbuka China ini.

Read Previous

10 Negara Paling Murah untuk Dilawati pada 2023

Read Next

Wanita dan Anjing Jatuh 90 Kaki ke Lubang Pembinaan Berjaya Diselamatkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.