The Malaysia Post

Badminton Malaysia Masters 2023: Hongyang Sasar Untuk Jadi Pengganti Lin Dan, Chen Long

Weng Hongyang, seorang pemain badminton kidal, percaya bahawa pemain emas Olimpik Lin Dan dan Chen Long telah memainkan peranan penting dalam perkembangan perjalanannya dalam sukan tersebut.

Pemain dunia No. 34, Hongyang, yang mewakili negera yang sama dengan Lin Dan dan Chen Long, mencipta kejutan besar apabila berjaya mengalahkan pemain Indonesia dan pemain dunia No. 2, Anthony Ginting, dengan skor 21-19, 21-15 dalam peringkat kedua Malaysia Masters di Axiata Arena, Bukit Jalil, semalam.

Hongyang Tunjukkan Skill Luar Biasa

Sebelum itu, Hongyang berjaya mengatasi keadaan dan mengalahkan pemain Jepun, pemain dunia No. 30, Kento Momota dengan skor 13-21, 23-21, 21-16 dalam peringkat pertama pada hari Rabu.

Ini merupakan pencapaian terbaik Hongyang dalam tempoh terkini sejak memenangi gelaran pertama dalam Badminton World Federation (BWF) di Korea Open pada April tahun lalu.

“Saya memulakan perlawanan sebagai penentang tetapi saya kekal gigih sepanjang perlawanan dan berkomunikasi dengan berkesan dengan jurulatih saya,” kata Hongyang, yang mengalami kekalahan di peringkat pertama dalam lima daripada enam kejohanan tahun ini.

“Pada mulanya, saya tidak dapat menunjukkan permainan terbaik saya, tetapi nasib baik, saya dapat menyesuaikan diri dan menguatkan pertahanan saya.

Baca lagi | ‘Bungkus’ Awal – Lee Zii Jia Gagal Pertahan Juara

Keyakinan Kian Bertambah Setelah Tewaskan Dua Pemain Teratas

Dia berkata, dengan mengalahkan dua pemain yang berada pada kedudukan teratas secara berturut-turut telah memberi dirinya keyakinan lebih di atas gelanggang.

Hongyang dibandingkan dengan Lin Dan selepas memenangi gelaran di Korea kerana mereka berdua adalah pemain kidal.

“Saya fikir lebih baik menjadi diri sendiri dan membandingkan diri dengan Lin Dan atau Chen Long sedikit,” kata Hongyang.

Baca lagi | Sabah melantik Lee Chong Wei sebagai duta pelancongan

Lin Dan dan Chen Long Adalah Idola, Senior

“Lin Dan adalah idolaku manakala Chen Long adalah senior saya. Chen Long dan saya pernah berada dalam pasukan Fujian dan beliau telah memberikan banyak sumbangan kepada bahagian perseorangan lelaki.

“Berkenaan dengan Lin Dan, kami telah berkomunikasi dan bertukar pendapat tentang sukan ini di WeChat.

Malah menerusi perbualan itu juga, dia akan meminta pendapat dan pandangan Lin Dan sebelum atau semasa pertandingan.

Hongyang akan menghadapi cabaran sukar lagi apabila berdepan dengan pemain Hong Kong, Angus Ng Ka Long, dalam peringkat separuh akhir hari ini.

Angus mengalahkan Lakshya Sen dari India dengan skor 21-14, 21-19 dalam perlawanan peringkat kedua yang lain.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Malaysia Terima Dua Pesawat Leonardo ATR 72 MPA Di LIMA 2023

Read Next

Muhyiddin Pertimbang Saman Perdana Menteri Anwar Ibrahim Atas Fitnah Terima Dana Judi PRU15 Lalu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.