The Malaysia Post

Malaysia Terima Dua Pesawat Leonardo ATR 72 MPA Di LIMA 2023

Pameran maritim dan udara yang berlangsung di Langkawi dari 23 hingga 27 Mei, LIMA 2023, Kementerian Pertahanan memaklumkan bahawa Malaysia berjaya peroleh dua pesawat Leonardo ATR 72 MPA yang pemilihan telah diumumkan pada Oktober 2022.

“Pertubuhan Tentera Udara Diraja Malaysia sedang dalam proses memperoleh dua (2) unit Pesawat Patroli Maritim Fasa 1 (MPA) dan peralatan berkaitan daripada Leonardo S.p.A.”

Ini adalah kenyataan yang dibuat semasa upacara tandatangan kolektif mengenai beberapa kontrak, surat minat, dan memorandum persefahaman yang berlangsung di LIMA 2023 pada hari ketiga pameran.

Acara penting ini disaksikan oleh Menteri Pertahanan Malaysia, YB Dato’ Seri Utama Mohamad bin Haji Hassan.

Leonardo Buat Sidang Media

Beberapa jam kemudian, Leonardo mengadakan sidang media untuk memberikan maklumat terkini mengenai MPA mereka.

Perjanjian kerahsiaan yang merupakan sebahagian daripada kontrak Malaysia tidak membenarkan syarikat tersebut memberikan sebarang butiran mengenai konfigurasi sebenar, tetapi jelas bahawa ini akan berdasarkan versi asas, yang membolehkan pengurangan risiko dan kos.

Pesawat ini berasal dari varian terkini pesawat pengangkut serantau berkembar dengan enjin turboprop, ATR 72-600.

Ia mempunyai berat maksimum lepas landas 23,000 kg dan ketahanan selama 10 jam pada ketinggian 5,000 kaki, yang membolehkan ketekalan di kawasan yang diminati.

Keselesaan yang disediakan oleh pesawat ini juga membolehkan pergantian kakitangan baru di stesen kerja, dengan jumlah maksimum empat yang boleh dipasang dalam pesawat.

Baca lagi | MS Projek Memperkukuh Tentera Laut Diraja Malaysia

Pesawat Dilengkapi Sistem Pertahanan Yang Canggih

Salah satu isu utama yang ditonjolkan oleh Leonardo adalah keunikan mempunyai keseluruhan sistem yang disediakan oleh syarikat tunggal; pemain pertahanan utama Itali mempunyai 50% pegangan dalam syarikat ATR dan adalah satu-satunya yang dibenarkan menyediakan versi khusus tentera daripada pengangkutan serantau, serta semua subsistem yang diperlukan untuk mengubahnya menjadi MPA, termasuk pengesan, sistem pengawalan dan kawalan, dan jika diperlukan, senjata.

Syarikat ini menghasilkan torpedo sendiri, sementara peluru berpandu boleh didapati melalui MBDA, di mana Leonardo mempunyai pegangan 25%.

Konsep kedai serba ada memastikan integrasi yang lancar bagi semua elemen, menurut syarikat. Selain itu, fakta bahawa lebih dari 1,000 ATR 72 sedang terbang di seluruh dunia memastikan kemudahan penyelenggaraan kerangka udara, dengan Leonardo memberikan sokongan selepas jualan penuh untuk pakej misi.

Penyelenggaraan Yang Mempunyai Sokongan Rantaian Terbesar

Apabila menyediakan versi khusus, Leonardo memperoleh pesawat yang baru dari ATR dan mengubahnya di Itali. Perlu diperhatikan bahawa badan pesawat dihasilkan oleh Leonardo di fasilitinya di Pomigliano d’Arco (Naples), oleh itu, kerana kebanyakan pengubahsuaian berkaitan dengan bahagian pesawat ini, ia mempunyai pengetahuan penuh dan kuasa untuk melaksanakannya.

Inti sistem misi adalah ATOS (Sistem Pengurusan Misi Taktikal Udara), sistem pengurusan misi udara yang berskala dan modular dengan senibina terbuka yang mengintegrasikan semua pengesan.

Data yang diperoleh digabungkan dalam gambar taktikal bersama yang mengurangkan beban kerja operator.

Pengesan utama yang digunakan biasanya adalah radar dari keluarga Seaspray, dengan versi terbaru adalah Seaspray 7500 (V2) Radar jalur-X yang dilengkapi dengan antena AESA, yang memastikan jarak 320 NM.

Baca lagi | Korea Utara Menyeru agar Postur Kesediaan Perang Diperkukuh, Latihan Diperluaskan

Kemudahan Misi Penyelamatan dan Pemantauan Keselamatan Negara

Ia menyokong semua misi yang ditugaskan kepada pesawat MPA seperti ATR 72 yang diperoleh oleh Tentera Udara Malaysia, memastikan pemantauan maritim juga terhadap sasaran kecil, pengesanan transponder dalam misi mencari dan menyelamat, serta pengimejan dan pengelasan sasaran.

Ia juga mampu membuat peta kawasan daratan dalam Spot SAR (Radar Apertur Sintetik) dan Strip SAR, serta pengesanan sasaran bergerak, dengan pengesanan tumpahan minyak juga merupakan salah satu keupayaannya, menjadi alat yang berguna dalam kes kemalangan ekologi.

Radar ini disokong oleh satu set elektro-optik yang mampu menyediakan gambar beresolusi tinggi pada siang hari dan malam hari, serta satu set pengukuran sokongan elektronik.

Semua maklumat dikongsi melalui sistem komunikasi, dan SATCOM juga merupakan pilihan jika pelanggan menginginkannya.

Leonardo Dilengkapi Pengesanan Pelbagai Statik

Dalam peranan ASW, ATOS dapat mengendalikan pengesanan pelbagai-statik yang diperoleh melalui sonobuoy yang meningkatkan ketepatan dan jarak pengesanan, dengan titik kuat yang membolehkan membawa torpedo dan peluru berpandu dalam kategori 300 kg.

Kontrak Malaysia termasuk sokongan logistik dan perkhidmatan latihan. Leonardo biasanya mengikuti dasar latih-pengajar, baik untuk krew udara maupun penyelenggara; wakil syarikat menekankan bahawa pesawat seperti ATR 72 MPA tidak hanya membolehkan latihan penerbangan tetapi juga latihan taktikal yang konsisten, sebahagian besar melalui simulasi.

Nama pesawat yang akan digunakan oleh Tentera Udara Malaysia belum diketahui, demikian juga tarikh penghantaran.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Ini 10 Pekerjaan Baru Di Masa Depan Yang Diperlukan Oleh Seluruh Dunia – WEF

Read Next

Badminton Malaysia Masters 2023: Hongyang Sasar Untuk Jadi Pengganti Lin Dan, Chen Long

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.