Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sabah melantik Lee Chong Wei sebagai duta pelancongan

Lee Chong Wei

Atlet terkenal Malaysia Datuk Lee Chong Wei telah dipilih oleh kerajaan Sabah untuk mempromosikan negeri itu sebagai destinasi pelancongan.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Jafry Arifin berkata bekas jaguh badminton dunia itu telah menerima peranan itu dari Oktober 2021 hingga Disember 2022.

“Beliau dipilih untuk peranan ini kerana reputasi globalnya menerusi prestasi luar biasa di arena antarabangsa, memenangi trofi serta peminat di seluruh dunia terutamanya di rantau Asean, Apac, China, Jepun, Korea Selatan, Denmark dan UK — Negara-negara yang menjadi sebahagian daripada pasar tradisional Sabah, dan penyumbang utama ketibaan pelancongan ke Sabah sebelum covid-19,” kata menteri negeri itu pada majlis makan tengah hari khas di sini hari ini.

Beliau berkata, peranan Lee sebagai duta pelancongan bukan sahaja membantu Sabah pulih daripada wabak Covid-19 tetapi membantu melonjakkan industri pelancongan negeri ke tahap yang lebih tinggi dalam tempoh dua tahun akan datang.

Lee berkata bahawa dia menghargai peranan itu dan teruja untuk meneroka negeri ini dengan lebih lanjut dalam tempoh dua tahun akan datang.

“Terima kasih kepada kerajaan Sabah, saya menghargainya.

“Saya harap saya dapat membawa lebih ramai orang ke sini sambil mengembara dan meneroka lebih banyak Sabah, saya tahu ia sudah sangat terkenal. Setiap kali saya pergi ke kejohanan di China dan Taiwan, semua orang sudah tahu tentang Sabah, tetapi saya berharap untuk menceritakan lebih banyak cerita dan butiran kerana saya melihat lebih banyak perkara itu bersama keluarga saya,” kata pemain berusia 39 tahun itu.

Jafry berkata, Lembaga Pelancongan Sabah akan membawa beliau sekeluarga ke seluruh negeri untuk merasai semua tarikan pelancongan ikoniknya untuk dikongsi bersama peminatnya.

Beliau juga berkata negeri itu mencadangkan sebuah akademi badminton Datuk Lee Chong Wei di Sabah untuk membantu industri sukan dan juga industri pelancongannya.

Baca Lagi | Sabah melantik Lee Chong Wei sebagai duta pelancongan

“Dengan inisiatif terbaharu kerajaan negeri ditambah dengan sokongan padu daripada duta pelancongan kami yang baru dipilih dan usaha serta kerjasama lain, saya percaya kami mempunyai ramuan yang sesuai untuk memulihkan industri pelancongan,” katanya.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini