The Malaysia Post

Sabah melantik Lee Chong Wei sebagai duta pelancongan

Atlet terkenal Malaysia Datuk Lee Chong Wei telah dipilih oleh kerajaan Sabah untuk mempromosikan negeri itu sebagai destinasi pelancongan.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Jafry Arifin berkata bekas jaguh badminton dunia itu telah menerima peranan itu dari Oktober 2021 hingga Disember 2022.

“Beliau dipilih untuk peranan ini kerana reputasi globalnya menerusi prestasi luar biasa di arena antarabangsa, memenangi trofi serta peminat di seluruh dunia terutamanya di rantau Asean, Apac, China, Jepun, Korea Selatan, Denmark dan UK — Negara-negara yang menjadi sebahagian daripada pasar tradisional Sabah, dan penyumbang utama ketibaan pelancongan ke Sabah sebelum covid-19,” kata menteri negeri itu pada majlis makan tengah hari khas di sini hari ini.

Beliau berkata, peranan Lee sebagai duta pelancongan bukan sahaja membantu Sabah pulih daripada wabak Covid-19 tetapi membantu melonjakkan industri pelancongan negeri ke tahap yang lebih tinggi dalam tempoh dua tahun akan datang.

Lee berkata bahawa dia menghargai peranan itu dan teruja untuk meneroka negeri ini dengan lebih lanjut dalam tempoh dua tahun akan datang.

“Terima kasih kepada kerajaan Sabah, saya menghargainya.

“Saya harap saya dapat membawa lebih ramai orang ke sini sambil mengembara dan meneroka lebih banyak Sabah, saya tahu ia sudah sangat terkenal. Setiap kali saya pergi ke kejohanan di China dan Taiwan, semua orang sudah tahu tentang Sabah, tetapi saya berharap untuk menceritakan lebih banyak cerita dan butiran kerana saya melihat lebih banyak perkara itu bersama keluarga saya,” kata pemain berusia 39 tahun itu.

Jafry berkata, Lembaga Pelancongan Sabah akan membawa beliau sekeluarga ke seluruh negeri untuk merasai semua tarikan pelancongan ikoniknya untuk dikongsi bersama peminatnya.

Beliau juga berkata negeri itu mencadangkan sebuah akademi badminton Datuk Lee Chong Wei di Sabah untuk membantu industri sukan dan juga industri pelancongannya.

Baca Lagi | Sabah melantik Lee Chong Wei sebagai duta pelancongan

“Dengan inisiatif terbaharu kerajaan negeri ditambah dengan sokongan padu daripada duta pelancongan kami yang baru dipilih dan usaha serta kerjasama lain, saya percaya kami mempunyai ramuan yang sesuai untuk memulihkan industri pelancongan,” katanya.

Read Previous

Malaysia menyokong penuh keputusan pengerusi Asean mengenai perwakilan Myanmar

Read Next

Dr Mahathir mempersoalkan keputusan Putrajaya untuk mengeksport tenaga tidak boleh diperbaharui ke Singapura

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.