Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dr Mahathir mempersoalkan keputusan Putrajaya untuk mengeksport tenaga tidak boleh diperbaharui ke Singapura

Mahathir Mohamad

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mempersoalkan langkah kerajaan semasa mengeksport hanya tenaga tidak boleh diperbaharui ke Singapura, dengan berkata tindakan itu boleh menjejaskan bekalan tempatan dan belanjawan karbon.

Kini sebagai ahli parlimen Pembangkang, beliau berkata ini berdasarkan laporan berita bahawa hanya tenaga tidak boleh diperbaharui dibenarkan untuk dieksport ke Singapura dan penjualan tenaga melalui kemudahan penghantaran dan sambungan yang dibangunkan sendiri swasta ke republik pulau itu tidak akan dibenarkan.

“Sebaliknya jika kita mengeksport tenaga daripada sumber asli seperti cahaya matahari dan angin, Malaysia tidak rugi apa-apa.

“Saya tidak faham dasar kerajaan hari ini. Keputusan ini bukan pelaburan kecil dan akan menghalang peluang pekerjaan,” kata Ahli Parlimen Langkawi itu di blog chedetnya.

Jumaat lalu, beberapa saluran berita melaporkan kerajaan berkata ia hanya akan membenarkan tenaga tidak boleh diperbaharui untuk dieksport ke Singapura, dan penjualan tenaga persendirian tidak akan dibenarkan.

Dr Mahathir juga menegaskan bahawa Malaysia menjual sumbernya yang lain kepada jiran selatannya yang nampaknya merugikannya, dan menyenaraikan eksport air pada 3 sen seribu gelen sebagai contoh.

“Kami juga tahu penyeludupan pasir laut dan darat sedang dilakukan,” tulis ketua Pejuang itu, tanpa mengulas lanjut.

Dr Mahathir yang pernah menjadi perdana menteri dua kali diketahui mengkritik harga air mentah yang dijual kepada Singapura dan telah merancang untuk merundingkan semula syarat tersebut, tetapi terhalang pada masa lalu kerana Singapura enggan berganjak daripada perjanjian air 1962.

Pada masa ini, perjanjian air, yang tamat pada 2061, melayakkan Singapura untuk mengeluarkan sehingga 250 juta gelen sehari (mgd) air mentah dari sungai Sungai Johor setiap hari.

Sebagai balasan, Johor berhak mendapat bekalan harian air terawat sehingga 2 peratus atau 5 mgd air yang dibekalkan ke Singapura.

Singapura membayar 3 sen bagi setiap seribu gelen air mentah, dan menjual semula air terawat kepada Johor pada harga 50 sen setiap seribu gelen.

Baca Lagi | Dr Mahathir mempersoalkan keputusan Putrajaya untuk mengeksport tenaga tidak boleh diperbaharui ke Singapura

Jumaat lalu, Kementerian Tenaga dan Sumber Asli dalam satu kenyataan, berkata kerajaan telah memutuskan untuk menyemak Panduan Jualan Elektrik Rentas Sempadan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tenaga bagi memasukkan dua perkara itu.

Kenyataan itu berkata kerajaan juga telah bersetuju bahawa caj roda untuk penjualan elektrik kepada Singapura untuk tempoh percubaan dua tahun ialah AS$2.28 sen/kWj.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini