The Malaysia Post

Puteri Mako dilucutkan gelaran puteri Jepun

Princess Mako

Credits: japantimes

Puteri Jepun Mako mengahwini kekasih universitinya pada hari Selasa, melepaskan gelarannya dalam kesatuan yang kehilangan sifat mewah tradisional, dengan pasangan itu dilaporkan merancang untuk berpindah ke Amerika Syarikat.

Wanita dalam keluarga empayar tidak boleh menaiki Takhta Chrysanthemum dan kehilangan status diraja mereka apabila mereka berkahwin dengan orang biasa.

Anak saudara Maharaja Naruhito, Mako yang berusia 30 tahun tidak terkecuali apabila dia berkahwin dengan Kei Komuro, yang sebaya dan bekerja untuk firma guaman AS.

Sejak mengumumkan pertunangan mereka pada 2017, pasangan itu berdepan skandal tabloid berhubung laporan keluarganya menghadapi masalah kewangan.

Tetapi selepas penangguhan bertahun-tahun, pasangan itu akhirnya berkahwin — walaupun tanpa majlis perkahwinan, jamuan resepsi atau mana-mana upacara tradisional yang rumit — memilih untuk melakukannya secara tertutup, jauh daripada orang ramai yang tidak selalu bersikap baik.

Mako juga telah menolak bayaran besar yang biasanya ditawarkan kepada wanita diraja semasa pemergian mereka, dilaporkan sehingga 153 juta yen ($1.35 juta).

Diraja Jepun dipegang mengikut piawaian yang tepat dan Mako telah mengalami gangguan tekanan selepas trauma yang kompleks kerana perhatian media, menurut Agensi Rumah Tangga Imperial.

Seorang pegawai rumah memberitahu Agence France-Presse (AFP) bahawa surat nikah telah “difailkan dan diterima” selepas rakaman TV menunjukkan dia meninggalkan Kediaman Diraja Akasaka pada waktu pagi.

Puteri, memegang sejambak kecil bunga merah jambu pucat, mengucapkan selamat tinggal kepada keluarganya – tunduk kepada ibu bapanya dan akhbar, dan memeluk kakaknya.

Di sebalik liputan akhbar negatif dan sniping dalam talian yang kejam, ramai orang Jepun mengatakan mereka menyokong perkahwinan itu.

“Perkara yang paling penting ialah dia gembira,” kata penduduk Tokyo Machiko Yoshimoto, 60-an.

Baca Lagi | Puteri Mako dilucutkan gelaran puteri Jepun

“Sudah tentu, adalah lebih baik untuk mempunyai suasana perayaan, daripada situasi sukar ini, yang agak menyedihkan dan dikesali,” kata Shigehiro Hashimoto, 54, kepada AFP.

Dalam tinjauan oleh harian Yomiuri Shimbun, lebih separuh daripada responden berkata mereka berpendapat perkahwinan adalah perkara yang baik, berbanding 33 peratus yang tidak.

Read Previous

Dr Mahathir mempersoalkan keputusan Putrajaya untuk mengeksport tenaga tidak boleh diperbaharui ke Singapura

Read Next

Putrajaya berkata tiada kaitan antara konsep ‘Keluarga Malaysia’ dan ‘Impian Malaysia’ DAP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here