Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Puteri Mako dilucutkan gelaran puteri Jepun

Princess Mako

Puteri Jepun Mako mengahwini kekasih universitinya pada hari Selasa, melepaskan gelarannya dalam kesatuan yang kehilangan sifat mewah tradisional, dengan pasangan itu dilaporkan merancang untuk berpindah ke Amerika Syarikat.

Wanita dalam keluarga empayar tidak boleh menaiki Takhta Chrysanthemum dan kehilangan status diraja mereka apabila mereka berkahwin dengan orang biasa.

Anak saudara Maharaja Naruhito, Mako yang berusia 30 tahun tidak terkecuali apabila dia berkahwin dengan Kei Komuro, yang sebaya dan bekerja untuk firma guaman AS.

Sejak mengumumkan pertunangan mereka pada 2017, pasangan itu berdepan skandal tabloid berhubung laporan keluarganya menghadapi masalah kewangan.

Tetapi selepas penangguhan bertahun-tahun, pasangan itu akhirnya berkahwin — walaupun tanpa majlis perkahwinan, jamuan resepsi atau mana-mana upacara tradisional yang rumit — memilih untuk melakukannya secara tertutup, jauh daripada orang ramai yang tidak selalu bersikap baik.

Mako juga telah menolak bayaran besar yang biasanya ditawarkan kepada wanita diraja semasa pemergian mereka, dilaporkan sehingga 153 juta yen ($1.35 juta).

Diraja Jepun dipegang mengikut piawaian yang tepat dan Mako telah mengalami gangguan tekanan selepas trauma yang kompleks kerana perhatian media, menurut Agensi Rumah Tangga Imperial.

Seorang pegawai rumah memberitahu Agence France-Presse (AFP) bahawa surat nikah telah “difailkan dan diterima” selepas rakaman TV menunjukkan dia meninggalkan Kediaman Diraja Akasaka pada waktu pagi.

Puteri, memegang sejambak kecil bunga merah jambu pucat, mengucapkan selamat tinggal kepada keluarganya – tunduk kepada ibu bapanya dan akhbar, dan memeluk kakaknya.

Di sebalik liputan akhbar negatif dan sniping dalam talian yang kejam, ramai orang Jepun mengatakan mereka menyokong perkahwinan itu.

“Perkara yang paling penting ialah dia gembira,” kata penduduk Tokyo Machiko Yoshimoto, 60-an.

Baca Lagi | Puteri Mako dilucutkan gelaran puteri Jepun

“Sudah tentu, adalah lebih baik untuk mempunyai suasana perayaan, daripada situasi sukar ini, yang agak menyedihkan dan dikesali,” kata Shigehiro Hashimoto, 54, kepada AFP.

Dalam tinjauan oleh harian Yomiuri Shimbun, lebih separuh daripada responden berkata mereka berpendapat perkahwinan adalah perkara yang baik, berbanding 33 peratus yang tidak.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini