The Malaysia Post

Putrajaya berkata tiada kaitan antara konsep ‘Keluarga Malaysia’ dan ‘Impian Malaysia’ DAP

Seorang menteri telah menafikan Konsep Keluarga Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob meminjam bahagian daripada Impian Malaysia DAP.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Fungsi Khas) Datuk Abd Latiff Ahmad berkata demikian dalam jawapan bertulis parlimen kepada Ahli Parlimen Bukit Bintang Fong Kui Lun, yang mahu kerajaan menyatakan konsep Keluarga Malaysia meniru konsep Impian Malaysia yang dibangunkan oleh DAP.

“Konsep dan falsafah Keluarga Malaysia diguna pakai memandangkan ia lebih bersifat inklusif di mana ia merentasi sempadan agama, kaum dan etnik merangkumi semua peringkat umur, daripada golongan muda hingga warga emas.

“Konsep itu merupakan aspirasi negara yang diilhamkan oleh perdana menteri untuk mencapai status negara maju dan berpendapatan tinggi seperti yang diidamkan oleh setiap rakyat Malaysia.

“Pelbagai program dan inisiatif telah dan akan dilaksanakan di bawah naungan Keluarga Malaysia, di mana pelaksanaannya akan diukur prestasinya melalui Petunjuk Prestasi Utama oleh orang ramai yang menerima produk ini.

“Dengan itu, Keluarga Malaysia mempunyai keunikan tersendiri dan tidak meniru mana-mana konsep Impian Malaysia yang sedang dibangunkan oleh DAP,” kata Abd Latiff.

Among the initiatives listed were Rumah Ikram Keluarga Malaysia, Skuad Keluarga Malaysia, Keluarga Malaysia Device Package, Keluarga Malaysia Covid-19 Care Package, Keluarga Malaysia Disaster Preparedness, Keluarga Malaysia Student Welfare Foundation and the Keluarga Malaysia Home Residency.

Walaupun Abd Latiff tidak menjelaskan secara eksplisit konsep Keluarga Malaysia, buku kecil Keluarga Malaysia menggariskan tiga ciri — keterangkuman, titik persamaan dan kepuasan — dan 20 pengayaan nilai sebagai terasnya.

Menurut definisi di laman web rasmi Impian Malaysia DAP, konsep itu menyokong cita-cita “Malaysian Malaysia” — sebuah Malaysia untuk semua tanpa mengira jantina, umur, bangsa dan agama.

Baca Lagi | Putrajaya berkata tiada kaitan antara konsep ‘Keluarga Malaysia’ dan ‘Impian Malaysia’ DAP

“Kami percaya bahawa dengan menggalakkan kesukarelawanan dan penglibatan masyarakat, kami dapat memupuk rasa perpaduan dan solidariti di kalangan rakyat Malaysia, dan menyemai semangat pembinaan negara khususnya dalam kalangan generasi muda,” kata definisi itu.

Read Previous

Puteri Mako dilucutkan gelaran puteri Jepun

Read Next

Pemuda PKR Johor menentang MUDA bertanding undi Melaka di bawah panji Pakatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.