Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Malaysia menyokong penuh keputusan pengerusi Asean mengenai perwakilan Myanmar

Ismail Sabri

Malaysia menyokong penuh keputusan yang dibuat oleh Pengerusi Asean, Brunei, mengenai isu perwakilan dari Myanmar pada Sidang Kemuncak Asean ke-38 dan ke-39 serta Sidang Kemuncak Berkaitan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata demikian dalam catatan Twitternya berhubung kenyataan Malaysia pada sidang kemuncak tiga hari bermula Selasa di bawah pengerusi Brunei melalui persidangan maya.

Semasa mesyuarat dalam talian menteri luar Asean pada 15 Okt, blok serantau itu mengambil langkah berani untuk mengecualikan junta Myanmar daripada sidang kemuncak dan juga menolak permintaan kerajaan bayangan Myanmar, Kerajaan Perpaduan Nasional (NUJ), untuk menyertai sidang kemuncak itu.

Perkumpulan itu sebaliknya memutuskan untuk menjemput wakil bukan politik untuk mewakili negara.

Sejak kerajaan Aung San Suu Kyi yang dipilih digulingkan oleh junta pada 1 Feb, terdapat pergolakan dalaman di Myanmar dengan hampir 1,000 orang awam terbunuh oleh pasukan keselamatan.

Semasa Sidang Kemuncak Asean ke-38, Ismail Sabri turut menyentuh tentang pandemik Covid-19, menggesa Asean untuk meningkatkan kerjasama dengan negara-negara yang berfikiran sama dan organisasi antarabangsa yang berkaitan ke arah memastikan vaksin berpatutan, boleh diakses dan dikongsi secara saksama untuk semua serta mengutamakan penglibatan dalam diplomasi kesihatan melalui kerjasama yang lebih erat.

Sementara itu, beliau berkata Pasukan Petugas Peringkat Tinggi (HLTF) mengenai Wawasan Komuniti Asean Pasca 2025 adalah untuk menyediakan Asean supaya lebih tangkas dalam menangani cabaran dan menyesuaikan diri dengan perubahan.

Beliau menegaskan bahawa kumpulan serantau itu harus mengenal pasti langkah-langkah untuk memberi laluan kepada Asean untuk bekerja dengan lebih cekap dan berkesan dengan penggunaan sumber yang optimum.

“Sertakan peluang yang diperoleh daripada pengalaman dan pengajaran daripada wabak itu,” katanya.

Sementara itu, mengenai Sidang Kemuncak Asean ke-39, beliau berkata Malaysia menggesa Myanmar meneruskan usaha dalam menyampaikan komitmennya untuk memulakan dan memastikan penghantaran pulang pelarian yang berkesan dan melindungi hak asasi manusia yang pulang.

Baca Lagi | Malaysia menyokong penuh keputusan pengerusi Asean mengenai perwakilan Myanmar

Beliau menyatakan bahawa Malaysia juga berpegang teguh bahawa perkara berkaitan Laut China Selatan mesti diselesaikan secara aman dan konstruktif, mengikut prinsip undang-undang antarabangsa yang diiktiraf secara universal, termasuk Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-undang Laut (UNCLOS).

Malaysia juga kekal komited untuk meratifikasi Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) menjelang akhir tahun ini kerana ia akan membantu mempercepatkan pemulihan serta daya tahan serantau.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini