The Malaysia Post

Bekalan air akan dipulihkan di Selangor dalam 24 jam, kata menteri

Bekalan air kepada kira-kira lima juta pengguna yang terjejas oleh penutupan loji rawatan air fasa 1, 2, dan 3 (WTP) di Sungai Selangor serta WTP di Rantau Panjang kerana pencemaran air mentah dijangka dapat dipulihkan dalam 24 yang lain Jam.

Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, kejadian itu berpunca daripada pencemaran bau yang menyebabkan keempat-empat WTP ditutup awal pagi ini tetapi keadaannya bertambah baik pada pukul 1.30 tengah hari.

Untuk mengatasi masalah pencemaran bau, Tuan Ibrahim mengatakan Lembaga Pengurusan Air Selangor (SWMA) telah mengeluarkan 285 juta liter sehari (MLD) dari HORAS 600 dan mengepam 336 (MLD) air dari kolam alternatif untuk mencairkan air di Sungai Selangor.

“Kami menjangkakan empat WTP akan beroperasi kembali dalam satu atau dua jam lagi dan dengan itu memulihkan bekalan air kepada sekitar lima juta pengguna dalam 24 jam,” katanya pada sidang media selepas mengunjungi kilang rawatan air fasa 2 di Sungai Selangor di sini hari ini.

Read Previous

Mesyuarat Muafakat Nasional malam ini dijangka membincangkan penyertaan Bersatu, kata Annuar Musa

Read Next

Apple Watch Series 6 dan SE tersedia untuk pra-pesanan di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.