The Malaysia Post

Chong Wei Akan Bantu Tze Yong menyertai Zii Jia di Sukan Paris

PETALING JAYA: Chong Wei ingin membantu Ng Tze Yong layak ke Sukan Olimpik Paris supaya Malaysia boleh melancarkan serangan dua hala untuk memenangi pingat emas Olimpik yang sukar diperoleh pada tahun depan.

Datuk Lee Chong Wei tahu bahawa beliau telah mengalami masa-masa sukar berjuang sendirian melawan legiun pemain teratas China yang dipimpin oleh musuh bebuyutannya, Lin Dan, pada zaman kegemilangannya, dan beliau tidak mahu Lee Zii Jia mengalami situasi yang sama di Sukan Olimpik Paris 2024.

Chong Wei adalah pemenang pingat perak di tiga Sukan Olimpik pada tahun 2008 di Beijing, 2012 di London dan 2016 di Rio de Janeiro, tetapi hanya di Beijing beliau bersama Wong Choong Hann.

Peranan sebagai pengurus pasukan
Sebagai pengurus pasukan badminton di bawah program Road To Gold (TRG), legenda tunggal badminton ini ingin memberi inspirasi dan menawarkan bantuan yang diperlukan oleh Tze Yong untuk layak ke Olimpik.

Baca lagi | Top 5 Produk Perisian dan Penganalisis Data

Zii Jia berada dalam kedudukan kukuh untuk mengesahkan tempatnya, dan mereka mahu dua pemain tunggal di Paris. Dunia No. 4 Zii Jia hampir pasti untuk tempat Olimpik kerana beliau hanya perlu kekal dalam 10 teratas, tetapi dunia No. 25 Tze Yong perlu berusaha lebih gigih jika ingin menyertai Zii Jia di Paris. Dalam acara tunggal, satu negara boleh mempunyai dua pemain jika kedua-duanya berada dalam jajaran 16 teratas.

Katanya, ini bukan impian dia sahaja tetapi impian seluruh negara yang berharap untuk melihat Malaysia memenangi pingat emas pertama mereka di Olimpik dan kami perlukan kualiti dan kuantiti,” kata Chong Wei.

Tze Yong sebagai kedua terbaik

Keutamaannya pasukan adalah menjadikan Tze Yong kedua terbaik.

“Proses akan bermula pada bulan Mei. Saya akan berbincang dengan jurulatih dan menawarkan apa sahaja bantuan yang mereka perlukan (melalui RTG) untuk memastikan kita mempunyai dua pemain di Paris. Saya telah bertemu dengan Tze Yong dan lain-lain untuk mengetahui tentang masalah mereka dan merujuk mereka kepada TRG dan mencari cara untuk membantu mereka.”katanya.

Baca lagi | Ifa Rafizah Teruja Nak Salam Anwar Ibrahim Tapi Ditolak

“Generasi sekarang sudah berbeza. Jadi kita perlu terus berbincang, mendengar mereka dan menawarkan yang terbaik semampu kita, tetapi pada masa yang sama mengingatkan mereka tentang tanggungjawab mereka”. Chong Wei berkata beliau akan berhubung dengan pengarah latihan tunggal kebangsaan, Chong Hann, Hendrawan, Datuk Tey Seu Bock dan K. Yogendran juga.

Beliau juga telah menggesa Zii Jia dan pasangan berganda yang berada di bawah program RTG untuk terus bekerja keras dan menghasilkan hasil yang konsisten untuk memastikan ranking dunia mereka kekal tinggi.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Top 5 Produk Perisian dan Penganalisis Data

Read Next

Ameer 25 Tahun, Jurulatih Termuda Badminton Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.