The Malaysia Post

Ifa Rafizah Teruja Nak Salam Anwar Ibrahim Tapi Ditolak

Sebuah kejadian menarik berlaku dalam majlis berbuka puasa penggiat seni dan pengamal media yang dihadiri oleh Perdana Menteri di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL). Kejadian tersebut melibatkan penyanyi popular, Ifa Raziah, yang ingin bersalam dengan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ifa Raziah yang merupakan seorang penyanyi lagu-lagu pop, rock, dan balada dalam bahasa Melayu dan personaliti televisyen popular di Malaysia tersebut menghulurkan tangannya untuk bersalam dengan Anwar, namun tindakan tersebut ditolak oleh Anwar dengan berhemah kerana beliau ingin menjaga wuduk semasa berpuasa.

Anwar tolak pelawaan Ifa kerana ada wuduk

Ifa Raziah yang ketika itu membuat siaran langsung menggunakan akaunnya @ifa_raziah melalui aplikasi Instagram telah memberikan ucapan selamat berbuka puasa kepada Anwar sebelum mencuba untuk bersalam dengan beliau. Anwar kemudian meminta maaf dan memberitahu Ifa bahawa beliau ingin menjaga wuduknya.

Baca lagi | Berita Gembira Buat Pengguna Prabayar Menjelang Isnin – Fahmi

Ifa Raziah memahami situasi tersebut dan memberikan ucapan selamat berbuka puasa kepada Anwar dengan mengangkat tangan ke dada.

Netizen puji tindakan Anwar

Kejadian ini telah menjadi tular di media sosial, dan banyak netizen memberikan reaksi terhadap tindakan Anwar yang ingin menjaga kebersihan dan kesucian wuduknya semasa beribadah. Terdapat juga netizen yang memuji tindakan Ifa yang memahami situasi tersebut dan tidak memaksakan diri untuk bersalam dengan Anwar.

Baca lagi | Anwar Nafi Tuduhan Tidak Tumpu Tangani Kos Sara Hidup

Tindakan Anwar dalam menjaga kebersihan dan kesucian wuduknya semasa berpuasa ini menunjukkan rasa hormat dan kepekaan beliau terhadap adab-adab beribadah dalam Islam. Tindakan ini juga mengingatkan orang ramai tentang pentingnya menjaga kesucian wuduk dalam kehidupan sehari-hari.

Kejadian ini turut menambahkan warna dan keunikan kepada majlis berbuka puasa tersebut. Penggiat seni dan pengamal media yang hadir semasa majlis tersebut turut memuji tindakan Anwar dan menghormati keputusan beliau untuk tidak bersalam.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Berita Gembira Buat Pengguna Prabayar Menjelang Isnin – Fahmi

Read Next

Top 5 Produk Perisian dan Penganalisis Data

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.