The Malaysia Post

Anwar Nafi Tuduhan Tidak Tumpu Tangani Kos Sara Hidup

Datuk Seri Anwar Ibrahim membantah dakwaan bahawa beliau tidak memberikan perhatian penuh terhadap usaha menangani kos sara hidup di Malaysia.

Perdana Menteri Malaysia tersebut juga menegaskan bahawa tuduhan tersebut adalah palsu belaka.

Perbincangan dalam NACCOL

Menurut Anwar, Mesyuarat Majlis Tindakan Sara Hidup (NACCOL) diadakan di Pejabat Perdana Menteri pada petang hari ini. Beliau dibantu oleh kedua-dua Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof dan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi melalui beberapa jawatankuasa lain dalam menjalankan tugas.

Jawatankuasa Pemantauan Pelaksanaan NACCOL yang dipengerusikan oleh Ahmad Zahid bersidang sebanyak dua kali. Setelah ini, beliau akan menggalakkan usaha pemantauan dan pelaksanaan dasar dan strategi Kerajaan Malaysia Madani dengan mengadakan mesyuarat setiap bulan.

Baca lagi | Skuad Badminton Untuk Kejohanan Piala Sudirman Diumumkan

Mesyuarat NACCOL dihadiri oleh kedua-dua Timbalan Perdana Menteri, tujuh Menteri Kabinet mewakili tujuh kluster di bawah NACCOL, serta wakil daripada agensi kerajaan, kementerian berkaitan, pemain industri, pertubuhan bukan kerajaan, dan pakar dari institut penyelidikan.

Seru pendakwa kerjasama untuk rakyat

Anwar menyatakan bahawa kos sara hidup adalah agenda nasional dan menyeru pihak yang membuat tuduhan palsu tersebut untuk bekerjasama dengan Kerajaan Malaysia Madani dalam membantu rakyat serta mengurangkan kontroversi.

Anwar memberikan penghargaan terhadap Inisiatif Rahmah yang dilaksanakan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) dalam usahanya untuk membantu golongan miskin dan mengurangkan kos sara hidup mereka. Beliau mengatakan bahawa konsep tersebut semakin meluas dari masa ke masa dan sebanyak 71,400 Bakul Rahmah telah diedarkan kepada kelompok miskin tegar dengan kerjasama daripada 10 penyumbang utama.

Baca lagi | Bekas Setiausaha Politik Didakwa Terima Rasuah Lebih RM400,000

Inisiatif Jualan Rahmah kini telah berkembang dan melibatkan 16 pasar raya besar yang terdapat di 118 kawasan Parlimen dengan jumlah lokasi sebanyak 8,223 dan 12,000 unit penyimpanan stok jualan. Selain itu, sebanyak 1,706 premis makan dan restoran juga terlibat dalam program Menu Rahmah dan Bazar Ramadan Rahmah yang diadakan di 41 lokasi dengan kehadiran 913 peniaga.

Dalam situasi yang sukar seperti ini, kesatuan dan kerjasama antara seluruh lapisan masyarakat adalah amat penting bagi menangani masalah kos sara hidup yang semakin meruncing. Semoga usaha dan inisiatif yang dilaksanakan dapat memberikan manfaat yang sebesar-besarnya kepada rakyat dan negara.

Read Previous

Skuad Badminton Untuk Kejohanan Piala Sudirman Diumumkan

Read Next

Berita Gembira Buat Pengguna Prabayar Menjelang Isnin – Fahmi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.