The Malaysia Post

7 Sebab Mengapa Beg Plastik Perlu Diharamkan Serta-merta

Beg plastik ada di mana-mana di persekitaran kita. Apabila kami pergi membeli barangan runcit kami, kami menggunakan beg plastik kerana ia mudah. Malah, dalam kehidupan moden kita, ia telah menjadi sebahagian daripada kita. Bagaimanapun, kemudahan beg plastik ini mendatangkan kos yang sangat tinggi kepada alam sekitar dan memberi kesan negatif kepada kesihatan manusia.

Beberapa bandar di seluruh dunia telah mula mengharamkan penggunaan beg plastik, manakala beberapa telah menguatkuasakan undang-undang terhad terhadap penggunaan beg plastik kerana kesan negatif penggunaannya.

Selain itu, penggunaan beg plastik dianggap sebagai salah satu isu besar yang dihadapi manusia dalam kehidupan kontemporari mereka. Bandar seperti China telah mengharamkan penggunaan plastik. Bangladesh dan India hanya mengharamkan penggunaan dan penjualan beg politena, yang pada asasnya mempunyai ketebalan kurang daripada 50 mikron.

1. Beg plastik mencemarkan bukan sahaja air kita tetapi juga tanah kita

Beg plastik biasanya ringan, dan oleh itu, ia boleh melakukan perjalanan yang sangat jauh sama ada dengan air atau angin. Angin meniup beg plastik ini dan menyampah ke seluruh kawasan. Sampah ini terperangkap di antara pokok, pagar, dan terapung di badan air, lantas bergerak ke lautan dunia.

2. Beg plastik diperbuat daripada sumber yang tidak boleh diperbaharui dan atas sebab ini, sangat menyumbang kepada perubahan iklim

Kebanyakan plastik diperbuat daripada polipropilena, iaitu bahan yang dihasilkan daripada petroleum dan gas asli. Semua bahan adalah bahan berasaskan bahan api fosil yang tidak boleh diperbaharui, dan melalui pengekstrakan dan juga pengeluarannya, gas rumah hijau tercipta, yang seterusnya menyumbang kepada perubahan iklim global.

3. Banyak tenaga digunakan dalam menghasilkan beg ini

Jumlah tenaga yang diperlukan untuk memandu kereta sejauh satu kilometer atau 0.5 batu adalah tenaga setara yang diperlukan untuk menghasilkan sembilan beg plastik. Adalah tidak rasional bahawa sumber yang tidak boleh diperbaharui ini digunakan untuk membuat beg plastik apabila hayat kegunaan biasa bagi setiap beg plastik adalah sekitar 12 minit.

4. Beg plastik tidak merosot

Sebenarnya, beg plastik berasaskan petroleum tidak pernah merosot. Daripada plastik yang merosot, ia dipecahkan kepada kepingan kecil kecil yang dihanyutkan dan berakhir di lautan, yang kemudiannya dimakan oleh hidupan liar. Pada masa ini, kira-kira 46,000-1,000,000 serpihan plastik terapung dalam setiap batu persegi lautan dunia.

5. Beg plastik adalah toksik

Beg plastik dipenuhi dengan bahan kimia toksik dan berbahaya yang termasuk bahan seperti estrogen.

Laporan Perspektif Kesihatan Persekitaran mendedahkan bahawa plastik mempunyai kualiti meniru hormon, dan produk plastik mengeluarkan bahan kimia yang meniru estrogen.

Ini berbahaya kerana ia bermakna mengganggu bagaimana hormon, seperti estrogen dan lain-lain, berkelakuan dalam badan kita, menyebabkan ketidakseimbangan hormon yang boleh memberi kesan yang teruk kepada kesihatan kita.

6. Beg plastik berbahaya kepada hidupan liar dan hidupan laut

Burung, haiwan dan hidupan marin seperti penyu dan ikan sering tersalah anggap beg plastik dan bahan plastik lain sebagai makanan dan memakannya.

Apa yang berlaku sebaik sahaja mereka mengambil bahan plastik ini ialah sistem penghadaman mereka menjadi sesak, membawa kepada perkembangan jangkitan kesihatan dan kematian akibat sesak nafas. Haiwan juga mungkin mudah terjerat di dalam plastik.

Satu kajian mendapati hampir 35 peratus kematian penyu disebabkan oleh haiwan yang menelan plastik, laporan Green Tumble. Menurut laporan ABC News, bedah siasat buaya 2008 di Australia menemui 25 beg di dalam perutnya.

Menurut laporan National Geographic, hampir setiap burung laut memakan plastik, kerana plastik yang dibuang terdapat dalam 90 peratus daripadanya.

Seperti yang dilaporkan oleh Yayasan Ellen MacArthur, jika kita tidak memperlahankan pengeluaran dan pembaziran beg plastik, masa depan kelihatan suram: menjelang tahun 2050, akan ada lebih banyak plastik di lautan daripada ikan.

7. Beg plastik berbahaya kepada kesihatan manusia

Terdapat beberapa bahan kimia dari beg plastik yang boleh mengganggu fungsi normal hormon dalam badan. Kebanyakan serpihan plastik di lautan seperti beg plastik mempunyai beberapa bahan pencemar seperti PCB (polychlorinated biphenyl) bersama-sama dengan PAH (Polycyclic aromatic hydrocarbons), yang mengganggu hormon.

Baca Lagi | 7 Sebab Mengapa Beg Plastik Perlu Diharamkan Serta-merta

Sebaik sahaja haiwan marin menggunakan bahan kimia ini, mereka bergerak melalui siratan makanan kemudian ke dalam manusia yang memakan ikan bersama-sama haiwan laut yang lain. Bahan kimia terkumpul secara bio dalam sistem haiwan laut dan ikan kerana ia terdedah kepada mereka di perairan lautan.

Apabila manusia menyediakannya, mereka mengambil semua bahan kimia ini yang menjejaskan kesihatan mereka. Mereka boleh menghidapi kanser atau keadaan serius lain.

Read Previous

Agong berangkat ke Abu Dhabi untuk memberi penghormatan terakhir kepada presiden UAE Sheikh Khalifa

Read Next

Tinjauan PKR 2022: Ketegangan timbul semasa pengundian di cabang Bayan Baru

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.