The Malaysia Post

Agong berangkat ke Abu Dhabi untuk memberi penghormatan terakhir kepada presiden UAE Sheikh Khalifa

al-sultan abdullah

Credits: aljazeera

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini berangkat ke Abu Dhabi untuk memberi penghormatan terakhir kepada Presiden Emiriah Arab Bersatu (UAE) Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan yang meninggal dunia Jumaat lalu.

Pesawat khas yang membawa Baginda berlepas dari Kompleks Bunga Raya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di sini kira-kira jam 4.20 petang.

Al-Sultan Abdullah diiringi oleh Pegawai Pengawal Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, Ketua Protokol Kementerian Luar Datuk Wan Zaidi Wan Abdullah dan Ketua Pegawai Protokol Kerajaan Malaysia Datuk Rozainor Ramli.

Timbalan Menteri Luar Datuk Kamarudin Jaffar dan Timbalan Ketua Setiausaha Kanan Jabatan Perdana Menteri Datuk Sollehuddin Alyubi Zakaria hadir untuk mengucapkan selamat jalan kepada Seri Paduka.

Sebelum keberangkatan, Al-Sultan Abdullah telah melalui barisan kawalan kehormat yang dipasang Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja yang terdiri daripada dua pegawai dan 26 anggota.

Upacara penghormatan terakhir kepada Sheikh Khalifa diadakan selama tiga hari bermula semalam hingga 16 Mei.

Malaysia dan UAE mempunyai hubungan dua hala yang rapat dan mesra di pelbagai peringkat, termasuk antara pemimpin kedua-dua negara dan rakyat senegaranya.

Baca Lagi | Agong berangkat ke Abu Dhabi untuk memberi penghormatan terakhir kepada presiden UAE Sheikh Khalifa

Semalam, Al-Sultan Abdullah memberi perkenan supaya bendera peribadi Yang di-Pertuan Agong dikibarkan separuh tiang di Istana Negara selama lima hari berturut-turut sebagai tanda perkabungan Duli Yang Maha Mulia atas kemangkatan Syeikh Khalifa.

Read Previous

PM Ismail Sabri menyampaikan ucapan takziah kepada UAE atas kematian presidennya

Read Next

7 Sebab Mengapa Beg Plastik Perlu Diharamkan Serta-merta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here