The Malaysia Post

PM Ismail Sabri menyampaikan ucapan takziah kepada UAE atas kematian presidennya

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah menyampaikan ucapan takziah kepada Naib Presiden Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Perdana Menteri Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum dan rakyat UAE atas kematian Presiden Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Perdana Menteri Malaysia berkata beliau sedih mendengar berita pemergian Sheikh Khalifa, yang merupakan Pemerintah Abu Dhabi, kerana beliau adalah seorang pemimpin berwawasan yang telah banyak menyumbang kepada pembangunan dan kemakmuran UAE.

Pencapaian, kebijaksanaan dan kemurahan hati beliau telah memberi manfaat kepada rakyat UAE dan semua umat Islam, katanya.

Ismail Sabri berkata Malaysia amat menghargai sumbangan murni Sheikh Khalifa dalam mengeratkan hubungan antara kedua-dua negara.

“Doa dan ingatan saya ditujukan kepada Yang Teramat Mulia, ahli kerabat diraja dan rakyat UAE dalam masa kesukaran mereka.

“Semoga Allah SWT merahmatinya dan menempatkan rohnya di kalangan orang-orang yang soleh. Al-Fatihah,” katanya dalam catatan di akaun Facebooknya.

Laporan media menyebut Sheikh Khalifa, yang memerintah sejak 2004, meninggal dunia pada usia 73 tahun semalam, selepas bertarung sakit selama beberapa tahun.

Upacara tiga hari untuk orang ramai memberi penghormatan terakhir kepada Sheikh Khalifa dijadualkan diadakan mulai hari ini hingga 16 Mei.

Khalifa, dilahirkan pada 1948, jarang dilihat di khalayak ramai sejak diserang angin ahmar pada 2014. Dia telah dikebumikan dan solat jenazah diadakan semalam, kata agensi berita negeri WAM.

“UAE telah kehilangan anak soleh dan pemimpin ‘fasa pemerkasaan’ dan penjaga perjalanan yang diberkatinya,” kata abang tirinya dan Putera Mahkota Abu Dhabi Sheikh Mohammed bin Zayed di Twitter, memuji kebijaksanaan dan kemurahan hati Khalifa.

Mohammed, yang dikenali sebagai MbZ, telah bertahun-tahun menjadi pemerintah de facto UAE, pengeluar minyak OPEC dan hab perdagangan dan pelancongan utama yang telah bergerak untuk membina pengaruh politiknya di rantau ini dan luar negara.

Media negara UAE semalam mula merujuk kepada MBZ sebagai pemerintah baharu Abu Dhabi, yang memegang sebahagian besar kekayaan minyak UAE dan telah memegang jawatan presiden sejak penubuhan persekutuan UAE oleh bapa Khalifa, Allahyarham Sheikh Zayed bin Sultan al-Nahyan, pada tahun 1971.

Di bawah perlembagaan, naib presiden dan perdana menteri Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, pemerintah Dubai, akan bertindak sebagai presiden sehingga majlis tertinggi persekutuan yang mengelompokkan pemerintah tujuh emiriah bermesyuarat dalam masa 30 hari untuk memilih presiden baharu.

Diplomat dan penganalisis menjangkakan MbZ akan menjadi presiden baharu, seterusnya mengukuhkan kuasa Abu Dhabi yang telah berkembang di bawah Khalifa, yang berkuasa pada 2004.

Baca Lagi | PM Ismail Sabri menyampaikan ucapan takziah kepada UAE atas kematian presidennya

Kematian Khalifa berlaku ketika hubungan Abu Dhabi dengan Washington kelihatan seperti persepsi AS berpisah daripada kebimbangan keselamatan sekutu Teluknya.

Read Previous

Bendera peribadi Agong dikibarkan separuh tiang berikutan kematian presiden UAE

Read Next

Agong berangkat ke Abu Dhabi untuk memberi penghormatan terakhir kepada presiden UAE Sheikh Khalifa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.