The Malaysia Post

Bendera peribadi Agong dikibarkan separuh tiang berikutan kematian presiden UAE

Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan

Credits: static01.nyt

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah memberi perkenan bendera peribadi Yang di-Pertuan Agong dikibarkan separuh tiang di Istana Negara selama lima hari berturut-turut mulai hari ini.

Pengawal Bidang Diraja Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, dalam satu kenyataan, berkata ini sebagai tanda dukacita baginda atas pemergian Presiden Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Pemerintah Abu Dhabi, Duli Yang Maha Mulia Sheikh Khalifa. bin Zayed Al Nahyan semalam.

Ahmad Fadil berkata Al-Sultan Abdullah turut menitahkan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia mengadakan majlis bacaan Yasin dan tahlil di masjid-masjid di wilayah persekutuan selama tiga hari mulai hari ini.

“Baginda juga menyeru rakyatnya mendoakan agar roh Syeikh Khalifa dicucuri rahmat oleh Allah SWT dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh dan orang-orang yang beramal,” katanya.

Menurut Ahmad Fadil, Al-Sultan Abdullah telah menghubungi Putera Mahkota Abu Dhabi Sheikh Mohamed bin Zayed Al-Nahyan melalui telefon semalam untuk menyampaikan ucapan takziah secara peribadi kepada baginda dan keluarga.

Al-Sultan Abdullah dan Sheikh Mohamed menjadi kawan di Akademi Tentera Diraja Sandhurst pada 1978 dan 1979 dan persahabatan rapat antara kedua-dua pemimpin itu kekal sehingga hari ini.

Selain itu, Malaysia dan UAE juga menjalinkan hubungan dua hala yang erat dan mesra di pelbagai peringkat termasuk antara pemimpin kedua-dua negara dan rakyat senegaranya.

Ahmad Fadil berkata Baginda berkenan berangkat ke Abu Dhabi pada Ahad (15 Mei) untuk menyertai ketua negara lain bagi memberi penghormatan terakhir kepada Sheikh Khalifa.

Baca Lagi | Bendera peribadi Agong dikibarkan separuh tiang berikutan kematian presiden UAE

Istiadat penghormatan terakhir kepada Sheikh Khalifa dijadual diadakan selama tiga hari mulai hari ini hingga 16 Mei.

Read Previous

Bendera Pahang dikibarkan separuh tiang sebagai tanda penghormatan kepada mendiang presiden UAE

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here