The Malaysia Post

Bendera Pahang dikibarkan separuh tiang sebagai tanda penghormatan kepada mendiang presiden UAE

Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan

Credits: timesofisrael

Bendera negeri Pahang akan dikibarkan separuh tiang di semua premis kerajaan negeri dan persekutuan selama lima hari, mulai hari ini, sebagai tanda penghormatan dan tanda berkabung atas kematian Presiden Emiriah Arab Bersatu (UAE) Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan semalam.

Menteri Besar Pahang Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata UAE telah banyak membantu Pahang dari segi kemanusiaan dan kebajikan rakyat, justeru pemergian Sheikh Khalifa amat dirasai.

“Bagi pihak kerajaan Pahang, saya ingin merakamkan ucapan takziah dan mendoakan agar roh Allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman dan beramal soleh,” katanya dalam satu kenyataan yang dimuat naik di akaun Facebook rasminya.

Sheikh Khalifa, yang telah memerintah UAE sejak 2004, meninggal dunia pada usia 73 tahun, selepas sakit lama.

Presiden Emiriah Arab Bersatu Sheikh Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, seorang pemoden pro-Barat yang telah menyelaraskan negara Teluk Arab lebih dekat dengan Amerika Syarikat dan sekutunya, meninggal dunia semalam.

Kementerian Hal Ehwal Presiden mengumumkan kematian Khalifa, yang juga pemerintah emirat terkaya UAE, Abu Dhabi, tetapi tidak memberikan butiran.

Khalifa, dilahirkan pada 1948, jarang dilihat di khalayak ramai sejak diserang angin ahmar pada 2014. Dia telah dikebumikan dan solat jenazah diadakan semalam, kata agensi berita negeri WAM.

“UAE telah kehilangan anak soleh dan pemimpin ‘fasa pemerkasaan’ dan penjaga perjalanan yang diberkatinya,” kata abang tirinya dan Putera Mahkota Abu Dhabi Sheikh Mohammed bin Zayed di Twitter, memuji kebijaksanaan dan kemurahan hati Khalifa.

Mohammed, yang dikenali sebagai MbZ, telah bertahun-tahun menjadi pemerintah de facto UAE, pengeluar minyak OPEC dan hab perdagangan dan pelancongan utama yang telah bergerak untuk membina pengaruh politiknya di rantau ini dan luar negara.

Baca Lagi | Bendera Pahang dikibarkan separuh tiang sebagai tanda penghormatan kepada mendiang presiden UAE

Media negara UAE semalam mula merujuk kepada MBZ sebagai pemerintah baharu Abu Dhabi, yang memegang sebahagian besar kekayaan minyak UAE dan telah memegang jawatan presiden sejak penubuhan persekutuan UAE oleh bapa Khalifa, Allahyarham Sheikh Zayed bin Sultan al-Nahyan, pada tahun 1971.

Read Previous

Kit Siang: PRU15 akan menjadi ‘perang media sosial’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here