The Malaysia Post

Kit Siang: PRU15 akan menjadi ‘perang media sosial’

Lim Kit Siang

Credits: straitstimes

Veteran DAP Lim Kit Siang hari ini berpendapat bahawa pilihan raya umum ke-15 (PRU15) akan diperjuangkan terutamanya di media sosial, memetik perubahan baru-baru ini dalam pilihan raya presiden Filipina.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata bahawa anak kepada bekas diktator Filipina Ferdinand Marcos — Ferdinand Marcos Jr — memenangi pilihan raya presiden negara itu adalah “kejayaan disinformasi media sosial dan pembohongan internet”, dan mesti dijadikan pengajaran untuk Malaysia.

“Parti Pakatan Harapan mesti bersedia dan bersedia kerana PRU15 akan menjadi ‘perang media sosial’.

“Jika maklumat salah media sosial dan pembohongan internet boleh memutihkan pemerintahan diktator dan kleptokrasi Marcos Sr. yang kejam pada tahun lapan puluhan menjadi ‘Era Keemasan Keamanan dan Kemakmuran’ walaupun angka mengerikan 70,000 dalam penjara, 34,000 diseksa dan 3,000 terbunuh, dan rompakan AS $10 bilion dana awam
“(Kemudian) akan ada pihak yang melihat harapan dalam perang media sosial pada PRU15 di Malaysia, di mana maklumat salah, pembohongan dan berita palsu boleh memutihkan kleptokrasi Malaysia dalam dekad lalu ke dalam ‘Era Emas’ negara,” katanya.

Dia kemudian berkata bahawa maklumat salah media sosial telah pun bermula kerana dia telah melihat video di platform media sosial TikTok, mendakwa bahawa PH telah menyekat 12 berita semasa berada dalam kerajaan, yang menurutnya adalah “penyesalan tulen” dan mencetuskan kebencian. masyarakat Cina.

“Mereka yang tidak mahu melihat PRU 15 bertukar menjadi ‘perang media sosial’ harus menyusun strategi apa yang boleh dilakukan untuk mengelakkan malang seperti itu berlaku kepada Malaysia,” tambahnya.

Malaysia menyaksikan pertambahan pelakon politik menggunakan pengaruh media sosial untuk meraih undi terutama sejak pilihan raya umum lalu.

Selepas PRU14, penganalisis seperti mereka di Pusat Sains Data Gunaan (CADS) dan Invoke Malaysia dilaporkan memerhatikan kehadiran media sosial yang kukuh membantu PH memenangi pilihan raya.

Baca Lagi | Kit Siang: PRU15 akan menjadi ‘perang media sosial’

Begitu juga, penganalisis dan penyelidik di seluruh dunia menyerlahkan peningkatan penggunaan media sosial untuk memajukan agenda politik, di negara-negara seperti Amerika Syarikat, United Kingdom dan negara jiran Singapura — terutamanya apabila generasi muda yang celik teknologi memasuki usia mengundi.

Juga perlu diambil perhatian bahawa Malaysia mengurangkan umur minimum mengundi kepada 18, pada Disember 2021.

Read Previous

Suzuki dalam perbincangan untuk berhenti MotoGP pada 2022, kata syarikat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here