The Malaysia Post

Perikatan Nasional (PN) Umumkan Calon PRN Selangor 2023

PETALING JAYA – Pada Julai 27, 2023, Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan senarai calon untuk bertanding dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Selangor. Dalam senarai tersebut terdapat dua bekas menteri dan seorang bekas ketua setiausaha kementerian.

Bekas Menteri dan Bekas KSU Bertanding

Salah seorang daripada calon yang diumumkan adalah bekas Menteri Ekonomi dan Pengerusi PN Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali. Beliau akan bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Hulu Kelang. Bekas Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun, yang juga merupakan Ketua Srikandi BERSATU, turut dicalonkan di DUN Batu Tiga. Sementara itu, penyandang kerusi DUN Gombak Setia, Muhammad Hilman Idham, akan kekal bertanding di kerusi yang sama.

Calon Bebas Kes Mahkamah dan Rasuah

Calon muka baharu dari PN yang ditampilkan di Selangor ialah bekas Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Jamil Salleh, yang akan bertanding di kerusi DUN Dengkil.

Baca lagi | PRN Selangor – Amanah Bertanding Sembilan Kerusi

Menurut Muhyiddin, semua calon yang dipilih telah melepasi saringan utama, termasuk pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), dan Jabatan Insolvensi. Keputusan mengenai pemilihan calon ini telah dibuat oleh Jawatankuasa Pemilihan mengikut kriteria-kriteria yang ditetapkan.

Calon Perikatan Nasional PRN Selangor

Jumlah keseluruhan calon yang akan bertanding pada PRN Selangor adalah 56 orang. Semoga Pilihan Raya Negeri kali ini akan berjalan lancar dan menghasilkan wakil yang terbaik untuk rakyat Selangor.

Perikatan Nasional (PN) juga telah menyatakan komitmen untuk melaksanakan pilihan raya yang bersih dan adil. Mereka berjanji akan memastikan transparansi dan kejujuran dalam seluruh proses pilihan raya, serta menghormati hak rakyat untuk membuat pilihan yang bijak.

Baca lagi | Tun Mahathir, Muhyiddin Yassin Bincang Mengenai Proklamasi Orang Melayu

Pada pengumuman tersebut, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga menekankan pentingnya kestabilan politik bagi pembangunan dan kemakmuran negeri Selangor. Beliau berharap agar rakyat Selangor memberikan mandat yang kukuh kepada calon PN untuk meneruskan usaha-usaha ke arah pembangunan dan kebajikan rakyat.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Starlink: 8 Fakta Penting Yang Perlu Anda Tahu!

Read Next

Viral Tweet Jocelyn Chia Dibuang Keluarga

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.