The Malaysia Post

PRN Selangor – Amanah Bertanding Sembilan Kerusi

SELANGOR: Parti Amanah Negara (Amanah) Selangor telah mengesahkan bahawa ia akan bertanding dalam sembilan daripada 56 kerusi negeri dalam pilihan raya negeri Selangor bulan depan.

Pertahankan Sembilan Kawasan

Pengerusinya, Izham Hashim, berkata bahawa parti akan mempertahankan sembilan kawasan iaitu Sabak, Meru, Pandan Indah, Hulu Kelang, Morib, Seri Serdang, Sungai Ramal dan Taman Templer yang telah dimenangi oleh parti tersebut dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

“Satu lagi kerusi ialah Hulu Bernam, kami menukar dengan Barisan Nasional (BN), dan mereka (BN) mengambil kerusi Jeram,” katanya dalam satu temubual eksklusif bersama Bernama di sini.

Baca lagi | Mat Sabu berkata Amanah tidak akan bekerjasama dengan Bersatu dan PAS

Pemilihan Calon

Berkenaan dengan calon-calon Amanah negeri yang akan bertanding, Izham berkata senarai calon akan ditetapkan hari ini (13 Julai) oleh pimpinan tertinggi Amanah. Senarai calon telah pun dipilih dan akan dibentangkan kepada pimpinan tertinggi untuk diluluskan.

“Jawatankuasa telah pun selesai memilih calon-calon yang akan bertanding, esok jawatankuasa akan membawa senarai calon tersebut kepada pimpinan tertinggi untuk diluluskan. Selepas diluluskan, kami akan mengumumkannya sebaik sahaja ia ditetapkan.

Calon Perlu Memenuhi Kriteria

Amanah turut menetapkan kriteria tertentu dalam pemilihan calon yang akan bertanding. Tambahan pula, dalam pemilihan tersebut Amanah turut menggabungkan calon baru dan lama serta calon pemuda dan calon wanita.

“Calon-calon yang dipilih harus memenuhi kriteria tertentu seperti kelayakan akademik, pengalaman dalam politik, mampu bekerja dan memegang jawatan dalam parti,” katanya, menambah bahawa Amanah akan mencalonkan gabungan calon baru dan lama, pemuda dan wanita.

Baca lagi | 545 anggota Amanah di Selangor keluar parti untuk menyertai Bersatu

Mengenai persediaan parti menghadapi persaingan daripada Perikatan Nasional (PN) di Selangor, beliau berkata Amanah yakin dapat mempertahankan sekurang-kurangnya lapan kerusi dalam pilihan raya yang akan datang.

Amanah yakin akan meraih sokongan pengundi tetap kerana sudah tiga penggal berkhidmat di Selangor dan tiada sebab pengundi akan berpaling sokongan mereka.

“Sudah tiga penggal kami berkhidmat di Selangor, dan selama itu kami dapat melihat kemakmuran dan kestabilan di Selangor. Tiada sebab mengapa pengundi ingin menukar pilihan mereka.”

Read Previous

Pertandingan Menamakan Anak Gajah Taman Hidupan Liar Lok Kawi

Read Next

10 Cara Untuk Kurangkan Rasa Sakit Ketika Haid

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.