The Malaysia Post

Pertandingan Menamakan Anak Gajah Taman Hidupan Liar Lok Kawi

Kota Kinabalu: Taman Hidupan Liar Lok Kawi telah menyambut kelahiran tiga ekor anak gajah dan ketiga-tiga anak gajah tersebut belum diberi nama.

Kempen Memberi Nama Anak Gajah

Bersempena dengan Hari Gajah Sedunia pada 12 Ogos nanti, taman ini akan melancarkan kempen menamakan anak gajah tersebut. Kempen ini akan memberi peluang kepada orang ramai untuk mengemukakan idea memberi nama-nama yang menarik untuk anak-anak gajah tersebut.

Kurator taman, Maryati Abdullah Lakim, mengatakan seekor gajah betina telah melahirkan pada akhir tahun lalu, manakala dua ekor lagi gajah betina melahirkan anak pada tahun ini. Kelahiran ini menjadikan bilangan gajah di taman ini sebanyak 16 ekor. Setakat ini, taman ini memelihara lapan gajah jantan dewasa, lima gajah betina dewasa dan tiga anak gajah, seekor jantan dan dua ekor betina.

Baca lagi | Cukai Jalan Kenderaan Elektrik Akan Dikaji Semula Oleh Kementerian Pengangkutan

Meningkatkan Kesedaran Perlindungan Haiwan Liar

Maryati menyatakan tujuan kempen pemberian nama ini adalah untuk menggalakkan penyertaan orang awam sambil meningkatkan kesedaran tentang perlindungan haiwan liar di Sabah. Kempen ini, yang dianjurkan bersama Borneo Behavior Solution (BBS), bertujuan sejajar dengan tema Hari Gajah Sedunia tahun ini iaitu “Melindungi Habitat Gajah untuk Masa Depan yang Mampan”.

Kempen ini akan berlangsung dari 10 Julai hingga 8 Ogos melalui laman Facebook Taman Hidupan Liar Lok Kawi. Penyertaan terbuka kepada orang awam dan tiga pemenang akan diumumkan dalam masa seminggu selepas tamat kempen pada 9 Ogos.

Penyertaan Melalui Facebook

Melalui kempen ini, pengurusan taman juga berharap dapat meningkatkan jumlah pengikut di laman Facebooknya, di mana mereka akan berkongsi program pendidikan, usaha pemuliharaan, dan video kesedaran di laman sosial sebagai usaha mereka untuk meningkatkan kesedaran dan kepentingan untuk menjaga dan melindungi hidupan liar.

“Kami sungguh berharap bahawa kempen ini akan mendapat respons yang baik dari orang ramai kerana ia lebih daripada sekadar kempen untuk memberi nama kepada gajah bayi,” tambahnya.

Baca lagi | Menteri Tiong King Sing Tegur Ketua Pemuda Umno Atas Kontroversi Isu KLIA

Taman Hidupan Liar Lok Kawi terletak di Putatan, Sabah berkeluasan 112 hektar ditempatkan di kawasan hutan semula jadi yang merupakan habitat asal haiwan di sana. Taman ini yang berkonsepkan dua jenis taman iaitu zoologi dan botani yang dibangunkan oleh Jabatan Hidupan Liar Sabah.

Read Previous

Motivasi Untuk Tang Jie Dan Ee Wei

Read Next

PRN Selangor – Amanah Bertanding Sembilan Kerusi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.