The Malaysia Post

Starlink: 8 Fakta Penting Yang Perlu Anda Tahu!

Starlink ialah sistem liputan internet global yang menggunakan rangkaian satelit orbit Bumi rendah (LEO) untuk menyediakan perkhidmatan internet berkelajuan tinggi. Ia adalah inisiatif oleh SpaceX, yang diasaskan oleh Elon Musk pada tahun 2002.

#1. Bagaimana Starlink berfungsi?

Starlink menggunakan isyarat radio yang dihantar melalui ruang untuk menghubungkan pengguna ke internet. Stesen bumi di Bumi menghantar isyarat kepada satelit di orbit, yang kemudiannya menyampaikan data kepada pengguna. Setiap satelit dalam buruj Starlink adalah kecil, seberat 573 paun. SpaceX melancarkannya menggunakan roket Falcon 9.

#2. Ciri Utama Starlink

  • Menggunakan beribu-ribu satelit kecil dalam LEO, meningkatkan kelajuan internet dan mengurangkan tahap perendaman.
  • Menggabungkan komunikasi laser antara satelit, mengurangkan pergantungan pada stesen bumi.
  • Bertujuan untuk mempunyai sekitar 42,000 satelit untuk menyediakan liputan global dengan pengurangan gangguan perkhidmatan.
  • Sebahagian daripada SpaceX, yang kerap menjalankan pelancaran rakan kongsi, memastikan perkhidmatan yang lebih konsisten.

#3. Kelajuan Internet

Starlink menawarkan data berkelajuan tinggi, dengan kelajuan sehingga 150 Megabit sesaat (Mbps). SpaceX merancang untuk menggandakan kelajuan ini pada masa hadapan.

Baca lagi | Perdana Menteri Anwar Ibrahim Jumpa Elon Musk Hari Ini

#4. Kos Starlink

Starlink menawarkan tiga pakej internet:

  1. Starlink Internet: $110/bulan + $599 caj perkakasan sekali.
  2. Starlink Business: $500/bulan + $2,500 caj peralatan sekali, dengan kelajuan internet yang lebih pantas.
  3. Starlink RV: $135/bulan + $599 untuk perkakasan, direka untuk kegunaan mudah alih.

#5. Ketersediaan

Starlink kini berkhidmat di 36 negara dengan liputan terhad. Ia bertujuan untuk meluaskan liputan ke seluruh benua A.S. menjelang akhir tahun 2023. Beberapa negara seperti Pakistan, India, Nepal dan Sri Lanka ditandakan sebagai “Akan datang”, manakala yang lain, termasuk Rusia, China, Cuba dan Korea Utara, tidak mempunyai rancangan semasa untuk perkhidmatan.

#6. Cara Menyambung ke Starlink

Pelanggan menerima kit Starlink dengan hidangan satelit, penghala Wi-Fi dan kabel yang diperlukan. Aplikasi Starlink membantu pengguna mencari lokasi hidangan terbaik menggunakan realiti tambahan.

Baca lagi | Elon Musk Lancarkan Syarikat AI, xAI, Saingi OpenAI

#7. Menggunakan Starlink dalam Cuaca Buruk

Starlink direka bentuk untuk menahan keadaan cuaca yang melampau seperti panas, sejuk, hujan dan angin kencang. Walau bagaimanapun, ribut yang teruk, hujan lebat dan kabus tebal boleh menyebabkan gangguan isyarat.

#8. Bilangan Satelit di Angkasa

Sehingga Julai 2022, SpaceX telah melancarkan hampir 3,000 satelit Starlink ke orbit Bumi yang rendah.

Starlink menyasarkan untuk merevolusikan sambungan internet global, terutamanya di kawasan terpencil dan kurang mendapat perkhidmatan, dan konstelasi satelitnya yang semakin meningkat menjanjikan untuk membawa akses internet berkelajuan tinggi kepada berjuta-juta orang di seluruh dunia.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

‘Dato Malik’ Ditahan Oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (MACC) Di Bawah Akta Amla 2001

Read Next

Perikatan Nasional (PN) Umumkan Calon PRN Selangor 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.