The Malaysia Post

Twitter Ugut Untuk Saman Meta Mengenai Aplikasi Rival Threads

Twitter telah mengeluarkan surat amaran terhadap Meta berkaitan dengan aplikasi baru mereka, Threads, yang disebut oleh Mark Zuckerberg sebagai pesaing Twitter. Mereka mendakwa bahawa Meta telah melanggar hak harta intelek Twitter.

Baca lagi | Apl Ini Lebih Baik daripada Facebook & Twitter

Kontroversi Aplikasi Meta Threads

Meta melancarkan Threads, aplikasi sembang berasaskan teks yang bertujuan untuk bersaing dengan Twitter, pada hari Rabu kepada penerimaan yang kebanyakannya positif. Syarikat itu mengumumkan bahawa Threads telah menerima 30 juta pendaftaran dalam masa kurang daripada 24 jam pelancaran, menjadikannya aplikasi yang paling pantas dimuat turun sepanjang masa. Akaun Threads dipautkan ke profil Instagram, yang memudahkan proses pendaftaran antara aplikasi dan menyediakan pangkalan pengguna sedia ada untuk meniru Twitter.

Twitter Menuduh Meta Melanggar Rahsia Perdagangan

Twitter menyatakan dalam surat pemberhentian dan pemberhentiannya bahawa Meta telah mengupah berpuluh-puluh bekas pekerja pada tahun lalu, beberapa daripada mereka “mempunyai dan terus mempunyai akses kepada rahsia perdagangan dan maklumat sukar Twitter” dan “banyak” yang “tidak munasabah” disimpan. Dokumen Twitter atau peranti elektronik.

Maklum balas Meta kepada Tuduhan Twitter

Sebagai tindak balas kepada surat itu, Pengarah Komunikasi Meta Andy Stone mengumumkan di Threads bahawa tiada seorang pun jurutera dalam pasukan itu pernah bekerja di Twitter.

Tuntutan Twitter Tiada Bukti Konklusif

Sama ada bekas pekerja yang kini bekerja di Meta masih mempunyai akses kepada harta intelek atau rahsia perdagangan Twitter tidak jelas. Twitter tidak memberikan komen dan hanya membalas permintaan dengan e-mel automatik yang mengandungi emoji yang menjijikkan.

Baca lagi | Gagal Jelaskan Bil Tertunggak, Elon Musk Buatkan Twitter Alami Gangguan

Kontroversi Tangkapan Data Twitter oleh Meta

Twitter juga menyatakan bahawa Meta “dilarang” daripada menuai data daripada mana-mana perkhidmatan Twitter. Pemilik Twitter Elon Musk baru-baru ini telah mengambil beberapa langkah untuk mengehadkan usaha menangkap data Twitter, termasuk mengehadkan bilangan tweet yang boleh dilihat pengguna dalam sehari. Pada masa itu, Musk menyatakan bahawa langkah itu adalah tindak balas kepada syarikat yang menggunakan Twitter untuk melatih model kecerdasan buatan mereka.

Pekerja Teknologi Beralih dari Twitter ke Meta

Carian ringkas di LinkedIn oleh The Guardian mendapati beberapa pekerja Meta yang diupah pada tahun lalu pernah bekerja di Twitter sebelum ini. Walau bagaimanapun, adalah perkara biasa bagi pekerja teknologi untuk berpindah dari satu syarikat ke syarikat lain, terutamanya jika mereka telah bekerja di platform media sosial.

Read Previous

10 Hotel Paling Hebat Di Dunia

Read Next

STAR, Parti Bersatu Sabah (PBS) Bekerjasama Dalam Pilihan Raya Negeri Ke-17 – Jeffrey Kitingan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.